Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των επενδυτών να έχουν μία εύκολη χορηγία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει άρθρο του Neil Unmack στο Reuters (στη στήλη Breakingviews). Θα μπορούσαν, σημειώνει, να ενταχθούν σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με τις τιμές τους να κινούνται ανοδικά, όταν οι τιμές άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης αρχίζουν να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Οι επενδυτές αναμένουν μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του spread των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των γερμανικών ομολόγων, όταν παρέμβει η ΕΚΤ, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας: «Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να δανείζονται και να δώσουν ώθηση στην οικονομία, καθιστώντας λιγότερη πιθανό ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης».
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 6%, από τον Απρίλιο, μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις. «Η επόμενη ώθηση θα έρθει, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι αρκετά καλή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το είδος της αναδιάρθρωσης που θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της», σημειώνει το άρθρο.
«Η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων σε ένα χρόνο περίπου, αλλά (η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα) θα είχε επίδραση, επειδή τα ομόλογα αποτελούν ένα αρκετά μικρό ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους», συνεχίζει το άρθρο. Η Eurobank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει το ένα δέκατο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσα σε δύο μόλις μήνες.
Το κύριο εμπόδιο είναι ότι η ΕΚΤ ίσως να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αν το ΔΝΤ δεν θεωρήσει ότι η Ελλάδα κινείται σε σωστή τροχιά, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα μέσω της επιμήκυνσης των περιόδων αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος για τα επιτόκια.
«Η Γερμανία θέλει να κρατήσει τις παραχωρήσεις σε ένα ελάχιστο επίπεδο, εν όψει των εκλογών της. Οι πιστωτές στην Ευρώπη πιθανόν να είναι επίσης διστακτικοί να δώσουν μία πολύ καλή συμφωνία στην Ελλάδα. Εάν αυτή είναι πολύ καλή και η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε στην καλύτερη περίπτωση τα εύσημα - και στη χειρότερη μπορεί να υποχωρούσε από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», σημειώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ