Οι στόχοι της κυβέρνησης όσον αφορά στο νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών λογαριασμών ρεύματος έχουν οριοθετηθεί: Ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν περιορισμένη ή και καθόλου στήριξη για να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος πρέπει να περιοριστεί δραματικά ή και να μηδενιστεί. Όταν μια οικογένεια κατανάλωσε 2400 κιλοβατώρες στο τετράμηνο του χειμώνα γιατί δεν είχε άλλη εναλλακτική για να ζεσταθεί από το να καταναλώσει ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα πληρώνει λογαριασμούς της τάξεως των 700-800 ευρώ, δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη από την κυβερνητική πολιτική στήριξης. Ούτε η οικογένεια που πληρώνει 150άρια και 200άρια επειδή λειτούργησε το εξοχικό για 10 ημέρες τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.
Δικαιολογημένη και η οργή όσων επωμίστηκαν τεράστια οικονομικά βάρη μόνο και μόνο γιατί το σπίτι που ζουν δεν είχε δηλωθεί ως κύρια κατοικία. Πώς θα βοηθηθεί το… κίνημα των δυσαρεστημένων που αριθμεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια οικογένειες; Με οριζόντια στήριξη. Αυτό θα είναι και το «δια ταύτα» της νέας παρέμβασης που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Η νέα φόρμουλα θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές και όλα τα ακίνητα και όχι μόνο τις κύριες κατοικίες. Και, το κυριότερο, δεν θα επιδοτεί μόνο αυτούς που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι αν πιάσουν οι ζέστες από νωρίς φέτος το καλοκαίρι, το όριο των 300 κιλοβατωρών θα το σπάσουν πολλοί και έτσι το κίνημα των δυσαρεστημένων (αλλά και αυτών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος) αντί να συρρικνωθεί θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος είναι ακόμη υπό την (τελική) συζήτηση. Άλλωστε, όπως λέει και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το αν θα μπει πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος ή αν θα διευρυνθούν οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών, δεν ενδιαφέρει τόσο όσο το να βρεθεί τρόπος να ξεφουσκώσει ο λογαριασμός ρεύματος για όλους. O στόχος έχει οριοθετηθεί: να καλύπτεται για όλους περίπου το 80% της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Έτσι, αν η τελευταία φτάνει στα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το νοικοκυριό να μην επιβαρύνεται πάνω από πέντε λεπτά δηλαδή πάνω από 15 ευρώ ανά μήνα στις 300 κιλοβατώρες ή πάνω από 30 ευρώ στις 600 κιλοβατώρες.
Για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι παρεμβάσεις θα απαιτηθούν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτοί οι πόροι φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί πρώτον από τα υπόλοιπα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (σ.σ συνολικά μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού θα διατεθούν πάνω από 3,6 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2022 μέχρι το τέλος του) και δεύτερον από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προς το παρόν, ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να εισφέρει επιπλέον 1 δισ. ευρώ χωρίς να επηρεαστεί περισσότερο το έλλειμμα. Με αυτούς τους πόρους, φτάνουμε συνολικά στα 2,5-3 δισ. ευρώ επιπλέον ενισχύσεων και συνολικά πάνω από τα 5 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου.
Αν χρειαστούν και πρόσθετοι πόροι, τότε μάλλον θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος για συγκράτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ. Εκτός και αν έστω και την τελευταία στιγμή, αποφασίσει να δράση από κοινού η ΕΕ. Η κυβέρνηση πάντως δεν θα περιμένει τη σύνοδο κορυφής της 31ης Μαΐου. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.