Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση στέλνοντας -ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην ίδια σύσκεψη, ο δημοσιονομικός κίνδυνος από την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου κάθε άλλο παρά έχει αποσοβηθεί.
Πηγές που έχουν πλήρη εικόνα για το τι ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Ο διπλασιασμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ώστε από τις 5 τεραβατώρες να φτάσει στις 10 τεραβατώρες αλλά και η ενεργοποίηση των κοιτασμάτων λγνίτη σε Αχλάδα και Βέβη, εξασφαλίζουν ένα σημαντικό «μαξιλάρι» καθώς υπό τα νέα δεδομένα, ο λιγνίτης μπορεί να καλύπτει και το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Επίσης, στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τον Nord Stream, η τροφοδοσία του Turk Stream -μέσω του οποίου η Ελλάδα εισάγει το ρωσικό αέριο- δεν θα διακοπεί τελείως. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες αντικατάστασης από το υγροποιημένο της Ρεβυθούσας που αυτή τη στιγμή συνιστά τη νούμερο ένα πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Αυτά ως προς τα ποσοτικά. Διότι στο οικονομικό μέτωπο, η ανησυχία είναι έντονη. Με την τιμή της μεγαβατώρας στα 320 ευρώ για τον Ιούλιο, το δημόσιο πρέπει να βρίσκει κάθε μήνα πάνω από 1 δισ. ευρώ για να συγκρατεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα (της τάξεως των 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Επίπεδα μάλιστα με τα οποία η μεγάλη μερίδα των καταναλωτών δεν θα εμφανίζεται και ικανοποιημένη καθώς στην πράξη θα διαπιστώσει από τον Αύγουστο ότι το ρεύμα δεν θα γίνει φθηνότερο για όσους έχουν μικρές καταναλώσεις σε σχέση με το επίπεδο που είχε στο πρώτο εξάμηνο.
Το 1 δισ. ευρώ ανά μήνα σημαίνει περίπου 750 εκατ. ευρώ κάλυψη από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και 250 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είχαμε προϋπολογίσει 100-150 εκατ. ευρώ τον μήνα και το ποσό ενδέχεται και να διπλασιαστεί. Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Προς το παρόν φαίνεται να αντέχουμε λόγω τουρισμού. Το τι θα γίνει το φθινόπωρο, παίζεται…