Ρωσία: Σε περιδίνηση η οικονομία - Ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση λόγω του πετρελαίου
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσία: Σε περιδίνηση η οικονομία - Ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση λόγω του πετρελαίου

Η ρωσική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες και ενδέχεται να διατρέξει περαιτέρω κίνδυνο εάν συνεχιστεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η αναταραχή των παγκόσμιων αγορών.

Η ανάπτυξη της Ρωσίας, που τροφοδοτείται από τις δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεπέρασε το 4% τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς άλλους τομείς έχει ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 10%.

Ως απάντηση, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 21%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προκαλώντας αντιδράσεις από τους μεγάλους επιχειρηματίες που λένε ότι πνίγει τις επενδύσεις. Στο μεταξύ, η τιμή του κύριου εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας, του πετρελαίου, πέφτει.

Η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο από 3% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2023, με τις μεταφορές, το χονδρεμπόριο και την εξόρυξη ορυκτών να ηγούνται της μείωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε στο 0,2% από 2,2%.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι, παρόλο που ο Φεβρουάριος ήταν μία ημέρα μικρότερος από πέρυσι, τα σημάδια επιβράδυνσης ήταν εμφανή.

"Η επιδείνωση σε σημαντικό μέρος των βιομηχανικών τομέων γίνεται επίμονη. Τα σημάδια επιβράδυνσης επικρατούν", αναφέρουν αναλυτές της Raiffeisenbank σε ερευνητικό σημείωμα.

Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για υψηλά επιτόκια, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έλλειψη παραγωγικής ικανότητας εκτός του αμυντικού τομέα και συνεχιζόμενη πίεση από τις δυτικές κυρώσεις.

Και η επιβράδυνση πρόκειται να επιδεινωθεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο του 2021 υπό τους φόβους ότι οι εισαγωγικοί δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.

Οι εκθέσεις που προετοιμάστηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και την Κεντρική Τράπεζα για μια συνάντηση με την κυβέρνηση στις 4 Φεβρουαρίου - εβδομάδες πριν η είδηση ​​των σαρωτικών δασμών στις ΗΠΑ σόκαρε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο - είχαν ήδη επισημάνει τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την αύξηση του επισφαλούς εταιρικού χρέους ως κινδύνους για την οικονομία.

Η έκθεση του υπουργείου ανέφερε ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό να υπάρξει τεχνική ύφεση πριν ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και ότι η επιβράδυνση των δανείων και των επενδύσεων που προκαλείται από τα υψηλά επιτόκια αναμένεται να επιβραδύνει τη μελλοντική ανάπτυξη.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η καταναλωτική ζήτηση, που συμβάλλει σημαντικά στη συνολική ανάπτυξη, επιβραδύνθηκε, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται μόνο κατά 2,2% τον Φεβρουάριο από 5,4% τον Ιανουάριο.