Ρωσία: Στα ύψη ο πληθωρισμός, ενώ έρχεται αύξηση - μαμούθ στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα
(AP Photo)
(AP Photo)
CNBC

Ρωσία: Στα ύψη ο πληθωρισμός, ενώ έρχεται αύξηση - μαμούθ στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να προβεί σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μέσα στην εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτοξεύεται στη χώρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ρωσίας συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις επανειλημμένες αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα που αποσκοπούν στην τιθάσευση της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,9% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, από 8,5% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Το ρούβλι που έχει υποχωρήσει αισθητά - μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ τον Νοέμβριο - έχει επίσης τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών στη Ρωσία, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί σκληρά μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η CBR, θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 20 Δεκεμβρίου - ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 23%.

«Η εκ νέου επιτάχυνση του ρωσικού πληθωρισμού στο 8,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο και η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων τους επόμενους μήνες, συνηγορούν έντονα υπέρ μιας νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα», ανέφερε ο Λίαμ Πιτς, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics, σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πρόσθεσε, με τον πληθωρισμό να είναι πιθανό να αυξηθεί «πολύ πάνω» από το 9,0% σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του 2025.

«Με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές να φτάνουν επίσης σε νέα υψηλά επίπεδα πρόσφατα, υπάρχει ένα σαφές επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα χάνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού και ότι θα αναγκαστεί να αυξήσει και πάλι απότομα τα επιτόκια ... Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης είναι το βασικό σενάριο κατά την άποψή μας, αλλά υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης», δήλωσε ο Πιτς.

Στα ύψη οι τιμές

Η κεντρική τράπεζα θέσπισε αύξηση του επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός τρέχει «σημαντικά πάνω» από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις και ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ξεπερνά σημαντικά τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε η CBR σε ανακοίνωσή της.

Οι Ρώσοι καταναλωτές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, καθώς τα βασικά τρόφιμα, όπως το βούτυρο, τα αυγά, το ηλιέλαιο και τα λαχανικά, έχουν δει υψηλές διψήφιες αυξήσεις τιμών, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επίσης προκαλέσει ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προμηθειών, οι οποίες έχουν ανεβάσει το μισθολογικό κόστος και το κόστος παραγωγής - και το κόστος αυτό έχει τελικά μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση, ωστόσο, κατηγορεί για το υψηλό κόστος ζωής τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από «μη φιλικές» χώρες. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αρνηθεί ότι στο δίλημμα «βούτυρο ή όπλα», προτιμά το δεύτερο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Ρωσία θα καταγράψει ανάπτυξη 3,6% το 2024, προτού επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, οπότε προβλέπεται ανάπτυξη 1,3%. Η «απότομη επιβράδυνση», αναφέρει το ΔΝΤ, προβλέπεται «καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις επιβραδύνονται εν μέσω μειωμένης στενότητας στην αγορά εργασίας και βραδύτερης αύξησης των μισθών».

Υποχωρεί το ρούβλι

Ενώ η Ρωσία προσπάθησε να αποφύγει τις δυσμενείς συνέπειες των κυρώσεων με την υποκατάσταση των εισαγωγών και τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες που είναι πρόθυμες να τις δεχτούν, οι διεθνείς κυρώσεις την πληγώνουν.

Το ρούβλι υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο, στο 114 έναντι του δολαρίου - το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022 - μετά από έναν ακόμη γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ που είχε ως στόχο την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, την Gazprombank. 

Τα μέτρα αποσκοπούν στο να εμποδίσουν την τράπεζα - η οποία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενεργεί ως αγωγός για τη Ρωσία για την αγορά στρατιωτικών υλικών και την πληρωμή Ρώσων στρατιωτών - να χειρίζεται οποιεσδήποτε συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η απότομη πτώση του ρουβλίου ώθησε την κεντρική τράπεζα να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα, με την CBR να δηλώνει ότι θα σταματήσει τις αγορές ξένων νομισμάτων στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους «προκειμένου να μειωθεί η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Ο Πούτιν πάντως επιμένει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για πανικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.