Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς προβλέπεται η σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας των off-patent (εκτός πατέντας προστασίας) και γενοσήμων φαρμάκων σε διάστημα δύο ετών.
Συγκεκριμένα στα επόμενα τέσσερα δελτία τιμών φαρμάκων που θα εκδοθούν θα περιλαμβάνεται η σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας και ειδικότερα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για τα off-patent και τα γενόσημα.
Μια εξέλιξη που οδηγεί με ορίζοντα διετίας όλα τα γενόσημα και τα φάρμακα εκτός πατέντας προστασίας σε μεγάλες μειώσεις στην τιμή τους, γεγονός που δημιουργεί για άλλη μια φορά αναταραχή στη φαρμακοβιομηχανία και δη στην εγχώρια.
Παράλληλα, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018. Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.
β) Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)
γ) Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.
δ) Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.
Πολύ κρίσιμος κρίνεται ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει η επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), και το πόσο γρήγορα αυτή θα συσταθεί , καθώς εκτίμηση της αγοράς είναι ότι οφείλει να συσταθεί άμεσα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για επιπλέον χρέωση των ασφαλισμένων καθώς με τα νέα μέτρα μπορεί να προκύψει διαφορά στις τιμές των φαρμάκων με αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής τους.
«Φιάσκο» η διαπραγμάτευση
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σχολιάζει πως «η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό, τι αφορά την πολιτική φαρμάκου κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του Ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στην διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, "Η χθεσινή απόφαση δρομολογεί πλέον στην απόσυρση πολλών προσιτών Ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών. Και εξηγούμε:
Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των Ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους. Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακαπροστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των δανειστών.
Επιπλέον, οδηγεί σε διάλυση την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας.
Η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς υιοθέτησε μια καταστροφική για την Ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα.
Καλούμε, την ύστατη αυτή στιγμή, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση. Η λύση είναι η άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή».