Απογοητευτικά για τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών είναι πρώτα στοιχεία από την καταγραφή του ΣΒΒΕ σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας (καταγραφή που είναι ακόμη σε εξέλιξη) σχετικά με την κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων (ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης) από το 2000 και μετά. Ειδικότερα, στην περιοχή του Έβρου το ποσοστό των «λουκέτων» στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι 63%, στη Ροδόπη 34%, στο Κιλκίς 50%, στα Γιάννενα 22%, στην Καστοριά 21%, ενώ στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, χαρακτήρισε εφικτό το στόχο, ο κλάδος της μεταποίησης να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας το 12% μέχρι το 2020, αλλά για τον κίνδυνο βιωσιμότητας των βιομηχανιών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην περιοχή, παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά αποβιομηχάνισης με «λουκέτα» σε επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «Η βιομηχανική πολιτική δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με τα προγράμματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τον τομέα της μεταποίησης να συνεισφέρει στο ΑΕΠ από το 8,9% στο 12% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια και η μεταποίηση πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη στόχος θα πρέπει να αφορά την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Σύμφωνα με κ. Σαββάκη, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η επιχειρηματική καινοτομία θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη συνεργασιών, ενώ απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ