Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το ΣΔΟΕ ανασυντάσσεται και ξεκινάει ειδικούς ελέγχους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιδοτήσεις κοινοτικές ή με ελληνική χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που αυτές ελήφθησαν. Στα χέρια των λιγοστών «ράμπο» του ΣΔΟΕ υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία για υφαρπαγή των κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων οι οποίες κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ ελάχιστα ποσά χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες για την ανάπτυξη τους και με τη γνωστή μέθοδο των υπερτιμολογήσεων τα χρήματα αυτά βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών.
Ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των ενισχύσεων που δόθηκαν τα τελευταία 10-12 χρόνια. Σε πρώτη φάση γίνονται έλεγχοι από το γραφείο όπου έχουν ζητηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων για τη τελευταία 12ετία. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν επιτόπιοι έλεγχοι για να διαπιστωθούν εάν έγιναν οι εργασίες αναβάθμισης των μονάδων και εφόσον διαπιστωθούν παραλείψεις θα ξεκινήσουν οι διαδικασίας των προστίμων και ανάκτησης των ποσών που έλαβαν.
Όπως λένε τα στελέχη του ΣΔΟΕ οι έλεγχοι των κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων θα συνεχισθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στα ξενοδοχεία θα ακολουθήσουν οι αγροτικές ενισχύσεις. Στον τομέα αυτό υπάρχει πολύ «ψωμί» αναφέρουν και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε μεγαλοαγρότες που μετέτρεψαν τις επιδοτήσεις σε βίλες… Προβλήματα κακοδιαχείρισης έχουν εντοπιστεί και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου έχουν εντοπιστεί δήθεν αγρότες να λαμβάνουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Πλέον το νέο ΣΔΟΕ ή διαφορετικά οι ελάχιστοι ελεγκτές που έχουν απομείνει σε αυτό καλούνται να ελέγξουν μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούν αφορούν, το λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθούν αδικήματα υπεξαίρεσης, απιστίας, κατάχρησης, απάτης με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΣΔΟΕ παραμένουν 38.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής αρκετές από τις οποίες ιδιαίτερα σημαντικές όπως αναφέρουν τα στελέχη του. Για αυτές τις υποθέσεις το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα εξαιτίας του πρόσφατου νόμου βάση του οποίου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν έχουν τη δυνατότητα διενέργειας προληπτικών ή τακτικών ελέγχων σε επιχειρήσεις. Το δικαίωμα του ελέγχου έχει μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στη γενική γραμματεία δημοσίων. Ωστόσο ξεχάστηκαν στα συρτάρια του ΣΔΟΕ οι 38.000 υποθέσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν ολοκληρωθεί. Μάλιστα το μόνο που είχε απομείνει ήταν η αποστολή στις εφορίες του φύλλου ελέγχου προκειμένου να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.