Προς εκτροχιασμό βαίνει το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο δεν αποκλείεται να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδό του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συγκεκριμένα, το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να υπερβεί το επόμενο έτος το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως λόγω των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
Στην νέα έκθεσή του το γραφείο αναφέρει ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει τα 3,3 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος - ποσό υπερτριπλάσιο του ελλείμματος που καταγράφηκε το 2019.
Ως συνέπεια, το ομοσπονδιακό χρέος θα φτάσει σε ποσοστό 98% επί του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 2021 θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του CBO.
Σύμφωνα πάντα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το αμερικανικό χρέος θα ανέλθει στο 109% του ΑΕΠ έως το 2030.
Η είδηση αυτή έρχεται εν αναμονή ενός νέου πακέτου στήριξης για τις συνέπειες του κορονοϊου από το Κογκρέσο, όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν βρίσκουν κοινό τόπο.
Η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, αντιπροτείνουν το βοήθημα να μειωθεί στα 200 δολάρια και η αναπλήρωση του μισθού να φτάσει το 70%.
Πολλά μέλη του κόμματος θεωρούν ότι τα 600 δολάρια αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν εργασία. Προ μηνός πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση η οποία δεν υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισ. που ζητούν οι Δημοκρατικοί.