Πτώση κατέγραψαν τον Ιανουάριο τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, που μειώθηκαν πιο πολύ από το αναμενόμενο, και διαμορφώθηκαν σε λιγότερα από 3 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ εξαετίας, παρότι οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να κάμψουν την εκροή κεφαλαίων με την σύσφιξη των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 12,3 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, στα 2,998 τρισ. δολάρια, συγκριτικά με την πτώση κατά 41 δισ. που καταγράφηκε τον Δεκέμβρη, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά μόλις 10,5 δισ. δολάρια.
Ενώ τα 3 τρισ. συναλλαγματικού αποθέματος δεν αντιμετωπίζονται σαν «κόκκινη γραμμή» από το Πεκίνο, υπάρχουν έντονες ανησυχίες στην αγορά για την ταχύτητα με την οποία η χώρα κάνει χρήση του «όπλου» του συναλλαγματικού της αποθέματος, για να στηρίξει το νόμισμα και να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων.
Αναλυτές εκφράζουν το φόβο, ότι η έντονη και συνεχής χρήση των αποθεματικών, θα ωθήσει τελικά τους Κινέζους να προτιμήσουν νέα υποτίμηση του γουάν.
Το γουάν σημείωσε πτώση 6,6% απέναντι στο ισχυροποιημένο δολάριο το 2016, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από το 1994, όμως η μεγάλη πτώση έχει "παγώσει" το τελευταίο διάστημα, λόγω της προσωρινής σταθεροποίησης του δολαρίου και της αυστηροποίησης των capital controls.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι καθοδικές πιέσεις για το γουάν θα συνεχιστούν, ιδίως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που πιθανώς θα ανανεώσει την εκροή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και θα βάλει σε δοκιμασία τα ενισχυμένα capital controls.
Για το 2016 συνολικά, η Κίνα χρησιμοποίησε $320 δισ. από τα αποθεματικά της, ενώ το 2015 ο ετήσιος ρυθμός πτώσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων σημείωσε ρεκόρ, φτάνοντας τα 513 δισ. δολάρια.
Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας έφτασαν τα 71,292 δισ. στα τέλη Ιανουαρίου, από τα 67,878 δισ. που ήταν στα τέλη Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.