Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά τους, φθάνοντας σε χαμηλά έξι εβδομάδων. Το θετικό κλίμα που επικρατούσε έως και τα τέλη Απριλίου, με τα χρηματιστήρια να πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά που σημείωσαν στις 11 Φεβρουαρίου, ήρθαν να ταράξουν τα πρακτικά της FED από τη συνεδρίαση του Απριλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι συνθήκες στην αμερικανική οικονομία δείχνουν να επιτρέπουν στη FED μία αύξηση των επιτοκίων της πριν το τέλος του έτους, προσδιορίζοντας αυτήν στη συνεδρίαση του Ιουνίου, προκαλώντας «πανικό» στις διεθνής αγορές. Ο πανικός προέρχεται κυρίως, τόσο λόγω της αύξησης των επιτοκίων, όπου στην ουσία αυξάνει το κόστος του χρήματος, όσο και της προοπτικής που δημιουργείται ώστε οι κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν σταδιακά (κάτι το οποίο δε φαίνεται στο άμεσο μέλλον) τα μέτρα στήριξης προς την οικονομία.
Παρακάτω θα εξετάσουμε διαγραμματικά μερικούς από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες, στη προσπάθεια μας να αποκρυπτογραφήσουμε, όσο είναι δυνατό, την βραχυπρόθεσμη πορεία αυτών.
Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα του S&P 500, από τα πρόσφατα υψηλά των 2,111.05 μονάδων που πραγματοποίησε στις 20 Απριλίου έχει υποχωρήσει κατά 2,78%, με το «χρυσό σταυρό» να παραμένει. Ο δείκτης RSI έχει απομακρυνθεί σημαντικά από την υπέρ αγορασμένη ζώνη όπου βρέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ευνοώντας μία νέα ενίσχυση του S&P 500, ενώ όπως διακρίνουμε στο αντίστοιχο περσινό διάστημα έπειτα από τα ιστορικά υψηλά όπου βρέθηκε ο δείκτης πραγματοποίησε μία πτώση μέχρι τις 2,075 μονάδες, ώστε να ενισχυθεί εκ νέου, χωρίς όμως να καταφέρει να βρεθεί ξανά στα ιστορικά υψηλά, για να υποχωρήσει στη συνέχεια προς χαμηλότερα επίπεδα των 2,000 μονάδων.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts.com
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο διάγραμμα του γερμανικού δείκτη DAX (βλ. γράφημα παρακάτω), όπου από τα υψηλά που σημείωσε στις 21 Απριλίου έχει πραγματοποιήσει μία διόρθωση της τάξεως του 11%. Στη περίπτωση του DAX ο κινητός μέσος όρο των πενήντα ημερών δεν έχει τμήση ανοδικά αυτόν των διακοσίων ώστε να δημιουργηθεί «χρυσός σταυρός» διατηρώντας μία δυναμική για το γερμανικό χρηματιστήριο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και στο γράφημα του DAX, την αντίστοιχη χρονική περίοδο ο δείκτης μετά τα ιστορικά υψηλά που δημιούργησε, ακολούθησε μία πτωτική πορεία οδηγώντας τον έως και τις 9,325.05 μονάδες, προτού βρεθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ κι εδώ ο RSI βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα της υπέρ αγορασμένης ζώνης.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts.com
Απεναντίας προβληματισμός επικρατεί στο διάγραμμα του FTSE 100, καθώς στα τέλη Απριλίου έχει δημιουργηθεί «χρυσός σταυρός», χωρίς όμως ωστόσο να έχει ακυρωθεί μέχρι στιγμής με το βρετανικό δείκτη να συνεχίζει να διατηρείται πάνω από τις 6,100 μονάδες διατηρώντας μέχρι στιγμής κάποια δυναμική. Κι εδώ ο RSI βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της υπέρ αγορασμένης ζώνης, με υποψία δημιουργίας σχηματισμού ώμος-κεφάλι-ώμος, όπου εάν επαληθευθεί τότε ο FTSE 100 θα κινηθεί προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts.com
Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα για τον ιαπωνικό δείκτη NIKKEI 225, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα στις 25 Απριλίου δημιούργησε υψηλότερα υψηλά από αυτά που πραγματοποίησε τον Μάρτιο, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική του, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί προς τη περιοχή των 17,000 μονάδων. Επίσης, ο RSI μεταξύ υπέρ αγορασμένης και υπέρ πουλημένης ζώνης, με τάσεις να κινηθεί προς την υπέρ αγορασμένη ζώνη, ενώ στα θετικά μπορεί να χαρακτηριστεί η δημιουργία υψηλότερων χαμηλών από τα προηγούμενα έπειτα από τα χαμηλά των 14,865.77 μονάδων που δημιούργησε στις 12 Φεβρουαρίου.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts.com
Ένα σημαντικό γράφημα το οποίο αξίζει να αναφέρουμε, είναι αυτό το οποίο μας δείχνει το λόγο μεταξύ pull και call, δηλαδή το λόγο μεταξύ πτωτικών και ανοδικών δικαιωμάτων επί των μετοχών στο χρηματιστήριο του Σικάγο. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης βρίσκεται στο 0,78 δηλαδή μέχρι στιγμής οι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν long επί των μετοχών.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts.com
Τελευταίο αφήσαμε τον δείκτη του δολαρίου, καθώς αυτός καθορίζει πλέον τη βραχυπρόθεσμη τάση τόσο των μετοχικών, ομολογιακών και εμπορευματικών αξιών, καθώς σε μία ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το δολάριο θα ενισχυθεί περαιτέρω παρασύροντας σε σημαντικές απώλειες τις υπόλοιπες κινητές αξίες, ενώ σε μη αύξηση των επιτοκίων θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα το αντίθετο. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης του δολαρίου από τα χαμηλά που σημείωσε στα τέλη του Απριλίου, έχει ενισχυθεί κατά 3% περίπου έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων με τη τάση να συνεχίζει να παραμένει ανοδική.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts.com
Όπως συμπερασματικά προκύπτει από τα παραπάνω, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε κρίσιμο χρονικά σημείο καθώς όλα εξαρτώνται από την απόφαση της FED τον επόμενο μήνα. Κι εάν στη πιθανότητα και μόνο μιας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων οι αγορές πανικοβάλλονται, φανταστείτε τι πρόκειται να επακολουθήσει στις επόμενες αυξήσεις που έχει σχεδιάσει η FED.