Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο ευρύτερος κλάδος της εστίασης με τους εργοδότες να ζητούν μειώσεις ενοικίων ώστε να μην προχωρήσουν σε κλεισίματα καταστημάτων και τους εργαζομένους να ζητούν επέκταση των προγραμμάτων στήριξης για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα.
Τη Δευτέρα η αλυσίδα Φούρνοι Βενέτη ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε καταστημάτων στην Αττική από τα 110 που διαθέτει πανελλαδικά λόγω της άτεγκτης στάσης των ιδιοκτητών των ακινήτων στο αίτημα για μείωση ενοικίων, ενώ οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο της εστίασης ετοιμάζουν κινητοποιήσεις ζητώντας επέκταση των προγραμμάτων στήριξης.
Ο φόβος για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων το επόμενο διάστημα είναι διάχυτος, ενώ γεγονός είναι ότι πολλά καταστήματα του ευρύτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. δεν άνοιξαν καθόλου τους τελευταίους μήνες, μετά την άρση του lockdown τον περασμένο Μάιο. Ως γνωστόν ο κλάδος της εστίασης έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από την κρίση και απ’ όλα τα επιπλέον μέτρα περιορισμού καθισμάτων και τραπεζιών που έχουν παρθεί όλους τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας απώλεια τζίρου που φτάνει έως και το 80% συγκριτικά με πέρυσι.
Προ ημερών, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης όπως Goody’s, Everest, Γρηγόρης, Βενέτης κ.α. απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την ανάληψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των επιχειρήσεων εστίασης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κεντρικά αιτήματα της ΕΠΟΕΣ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, είναι η θέσπιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων των επαγγελματικών χώρων της εστίασης κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες και συνάμα να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στον κλάδο για τον επόμενο χρόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Γ. Χότζογλου (ΠΟΕΕΤ) στο Liberal: Επέκταση των μέτρων για τους εργαζόμενους
Σε δύσκολη κατάσταση είναι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γιώργο Χότζογλου να τονίζει στο Liberal πως «το φωνάζαμε από τον περασμένο Μάιο ότι θα φτάναμε στη σημερινή, οριακή κατάσταση. Ο κλάδος μας είναι σε απόγνωση. Για το λόγο αυτό, θα προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις. Κάποιοι νομίζουν ότι στον κλάδο τουρισμού και εστίασης είμαστε υψηλά αμειβόμενοι. Όμως είναι λάθος αυτό. Ο μέσος όρος εισοδήματος στον κλάδο μας φτάνει τα 7.200 ευρώ ετησίως. Από 1.000 ευρώ για έξι μήνες, άρα 6.000 ευρώ και κατόπιν τρεις μήνες ταμείο ανεργίας, από 400 ευρώ, ήτοι συνολικά 7.200 ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, αυτό που ζητά πλέον ο κλάδος είναι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας ώστε να παραταθεί το μέτρο της στήριξης έως τον προσεχή Μάρτιο. Δε γίνεται να έχουμε φτάσει στα τέλη Οκτωβρίου και να μην ξέρουμε πως θα συντηρήσουμε τις οικογένειες μας τον χειμώνα», σημειώνει.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ τονίζει μεταξύ άλλων πως «μέσα στο Σαββατοκύριακο εκδόθηκε η ΚΥΑ που αποσαφηνίζει την παράταση των αναστολών σύμβασης και για τον μήνα Οκτώβριο από τους εργοδότες και μόνο, πράγμα που σημαίνει πως αναφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο εργασίας μας ειπώθηκε πως για τις μονομερείς αιτήσεις από εποχικά εργαζόμενους χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση των αναστολών συμβάσεων μονομερώς».
Η Βενέτης κλείνει τα πέντε πρώτα καταστήματα λόγω ενοικίου
Όπως προαναφέρθηκε, η μεγαλύτερη αλυσίδα φούρνων στην Ελλάδα, η Βενέτης ανακοίνωσε χθες ότι θα κλείσει τα πέντε πρώτα καταστήματα στην Αττική από τα 110 που διαθέτει πανελλαδικά, λόγω της άτεγκτης και αδιάλλακτης στάσης που τηρούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δέχονται τη μείωση ενοικίων.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία Βενέτης στηλιτεύει την «αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν τη σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ Covid-19 μισθωμάτων». Παράλληλα, η εταιρεία γνωστοποιεί ότι «στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση».
Θυμίζουμε πως σε προχθεσινές δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Βενέτη Παναγιώτης Μονεμβασιώτης τόνισε πως «και άλλοι όμιλοι εστίασης έχουν κλείσει καταστήματα, απλώς δεν το έχουν ανακοινώσει ακόμα. Εμείς κρίναμε ότι πρέπει να το ανακοινώσουμε, ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό». Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, οι απώλειες σε θέσεις εργασίας από το κλείσιμο των πέντε καταστημάτων θα είναι περίπου 50 με 60».
Ο ίδιος τόνισε πως «αν η κρίση με τον Covid-19 συνεχιστεί, τότε είναι ξεκάθαρο πως θα επανεξεταστούν εκ νέου όλα τα πλάνα και δεν αποκλείεται να έχουμε και περαιτέρω αναδιάρθρωση του δικτύου». Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη ως προς τα ενοίκια, όπως η ένταξη τέτοιου είδους επιχειρήσεων στα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης (μείωση 40% του ενοικίου), τότε τόσο η Βενέτης, όσο και άλλες αλυσίδες θα αντιμετωπίσουν τεράστια θέματα, οπότε θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε επιπλέον κλείσιμο υποκαταστημάτων. Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα περισσότερα εξ αυτών των καταστημάτων, δούλευαν με οριακά κέρδη, οπότε οποιαδήποτε διατάραξη της πρότερης λειτουργίας τους, φέρνει αδιέξοδο.