Σε ύφεση η Ευρωζώνη τον Ιανουάριο - Εξαίρεση η Ελλάδα
Shutterstock
Shutterstock

Σε ύφεση η Ευρωζώνη τον Ιανουάριο - Εξαίρεση η Ελλάδα

Τα μαντάτα δεν είναι καλά για οικονομία της Ευρωζώνης και ειδικά για τη Γερμανία, με την πάλαι ποτέ ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου να συνεχίζει να παραπαίει και να συμπαρασύρει στον βάλτο της ύφεσης ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αποτελεί το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα ανάπτυξης αυτή τη στιγμή, ξεχωρίζοντας για τις επιδόσεις της.

Όσο άσχημα τελείωσε το 2023, τόσο άσχημα ξεκίνησε και το 2024 για την Ευρωζώνη. Ενδεχομένως, μάλιστα, τα πράγματα να είναι χειρότερα τον Ιανουάριο καθώς βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία. Τα στοιχεία για τους δείκτες PMI, που είδαν χθες το πρωί το φως της δημοσιότητας, υποδεικνύουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συνεχίζει να συρρικνώνεται, έστω και οριακά κατά 0,2% (σε τριμηνιαία βάση) στις αρχές του 2024.

Οι PMI (σύνθετος, μεταποίησης και υπηρεσιών) θεωρούνται οι πιο σημαντικοί πρόδρομοι δείκτες, μαζί με τον δείκτη οικονομικού κλίματος. Είναι οι δείκτες που επιτρέπουν στους αναλυτές να βλέπουν – όσο αυτό είναι εφικτό – στη… μαγική τους σφαίρα, την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ας δούμε πρώτα τι λένε οι αριθμοί και στη συνέχεια τι προμηνύουν. Ο σύνθετος PMI Ιανουαρίου ενισχύθηκε ελαφρώς στο 47,9 από 47,6 τον Δεκέμβριο αλλά παρέμεινε κάτω από το 50 που είναι το σημείο της στασιμότητας και φυσικά το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο μεταποιητικός PMI σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο στο 46,6 (υψηλό 7 μηνών) από 44,4 τον Δεκέμβριο, αντισταθμίζοντας την πτώση του PMI υπηρεσιών στο 48,4 από 48,8.

Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να βρίσκεται σε υφεσιακό έδαφος, με οδηγό τη Γερμανία. Η ύφεση στη Γερμανία εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης μέσα στον Ιανουάριο, καθώς η δραστηριότητα, τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες, συρρικνώθηκε. Είναι μία εξέλιξη που κάνει τους αναλυτές να προβλέπουν έως και ύφεση 0,6% ολόκληρο το 2024. Αν επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, τότε πολύ δύσκολα η Ευρωζώνη θα δει το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται φέτος.

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo υποβάθμισε για μία ακόμη φορά την εκτίμησή του για το 2024. Πλέον, κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,7% φέτος, έναντι 1,4% που προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο και 0,9% στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη Capital Economics, η Γερμανία αντιμετωπίζει τα πρώτα απόνερα των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα και της ανακατεύθυνσης των εμπορικών πλοίων γύρω από την Αφρική που προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Στο μεταξύ, οι οδηγοί τρένων της Γερμανίας ξεκίνησαν χθες Τετάρτη 6ήμερη απεργία, που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια στα χρονικά, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις για δεκάδες χιλιάδες πολίτες και προκαλώντας επιπλέον διατάραξη της δραστηριότητας που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να κοστίσει έως 1 δισ. ευρώ. Επίσης χθες, η Bundesbank προειδοποίησε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας μπορούν πολύ εύκολα να μεταδοθούν στη Γερμανία και να πιέσουν προς τα κάτω κατά 0,7% το ΑΕΠ της φέτος και κατά 1% το 2025. Αυτό οφείλεται στις πολύ στενές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Γαλλία, η οικονομία της οποίας έπεσε σε ύφεση στο τέλος του έτους και ξεκίνησε το 2024 με συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα της κατά 9 διαδοχικούς μήνες πτώσης της ζήτησης. Ο σύνθετος PMI για τη Γαλλία υποχώρησε στο 44,2 από 44,8 υποδηλώνοντας ότι το 2024 θα είναι ένα δύσκολο έτος.

Τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν τέλος και για την Ιταλία. Η Bank of Italy προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2024 έναντι 0,7% το 2023. Η Ιταλία δείχνει κολλημένη στην οικονομική στασιμότητα εδώ και πολλά χρόνια με την Fitch να προβλέπει πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και ακόμα χαμηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.

Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις θέλουν το ΑΕΠ της Ελλάδας να αναπτύσσεται σε ποσοστό άνω του 2% το 2024, αποτελώντας την πιο αξιοσημείωτη επίδοση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Το παραδοσιακά αυστηρό με την Ελλάδα ΔΝΤ, προέβλεψε χθες ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024, τονίζοντας για πρώτη φορά ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της δυναμική κοντά στο 1%.

Επιπλέον, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση λόγω της σταδιακής αύξησης των εισοδημάτων θα υποστηρίξει την ανάπτυξη, καθώς και οι επενδύσεις, οι οποίες θα φτάσουν στο 17% του ΑΕΠ έως το 2028, κλείνοντας μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού.