Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στα προ... Lehman Brothers επίπεδα, δηλαδή στα επίπεδα που είχε πριν «σκάσει» η χρηματοπιστωτική κρίση με τα subprime δάνεια τον Οκτώβριο του 2008 βρίσκεται πλέον η μετοχή του ΟΤΕ, έχοντας υποσκελίσει όλη τη χασούρα της 10ετούς κρίσης στην Ελλάδα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Χωρίς υπερβολές και ακρότητες, όλη αυτή τη δεκαετία που η χρηματιστηριακή αγορά και η ελληνική οικονομία πέρασε δια πυρός και σιδήρου, η μετοχή του ΟΤΕ είχε σταθερό και συνεπές προφίλ στο Χρηματιστήριο, έχοντας κερδίσει – ειδικά τα τελευταία χρόνια – περαιτέρω την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που μαρτυρά την ποιότητα του οργανισμού ο οποίος συνεχίζει να δεσπόζει καταλυτικά στο ταμπλό του Χ.Α., έχοντας εξαιρετική εικόνα και το 2019 με άνοδο περί το 45%, μια από τις κορυφαίες σε απόδοση μετοχές του FTSE 25 το 11μηνο.
Ο όμιλος βρίσκεται – επιχειρησιακά και χρηματοοικονομικά – στην καλύτερη φάση της ιστορίας του και αυτό αντανακλάται στη μετοχή, που χθες έκλεισε με άνοδο 3,11% στα 13,92 ευρώ, επίπεδα που είχε να προσεγγίζει από το Σεπτέμβριο του 2008, ήτοι πριν από έντεκα χρόνια! Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού έχει ανέλθει στα 6,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο Χ.Α. πίσω από την Coca Cola HBC που αποτιμάται στα 10,33 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Ιούνιο του 2012 η μετοχή του ΟΤΕ είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό των 1,09 ευρώ, με την αποτίμηση μόλις στα 500 εκατ. ευρώ!
Ο ΟΤΕ εδώ και καιρό δεσπόζει ευρύτερα στο ταμπλό, επηρεάζοντας το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 10,26% έναντι 8,24% της Coca Cola HBC και είναι μακράν η πρώτη σε στάθμιση μετοχή του Χρηματιστηρίου, καθώς στο «ζύγισμα» που κάνει η ΕΧΑΕ παίζουν ρόλο και άλλα κριτήρια, όπως το free float αλλά και η εμπορευσιμότητα.
Χθες διακίνησε το 1/3 του συνολικού τζίρου του Χ.Α. κάνοντας 26,60 εκατ. ευρώ επί συνόλου 75 εκατ. ευρώ, ενώ την Τρίτη διακίνησε περίπου το 27% του τζίρου με 19,64 εκατ. ευρώ επί συνόλου 75,22 εκατ. ευρώ. Η μετοχή του Οργανισμού παίρνει ώθηση και από την επικείμενη πώληση της Rom Telecom (μάλλον στη Γαλλική Orange), οπότε πλέον αποδεσμεύεται από τη ρουμανική αγορά.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΟΤΕ δανείστηκε με επιτόκιο κάτω από 1%, δηλαδή στο χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ ελληνική εταιρεία έως σήμερα! Μάλιστα, το επιτόκιο που πέτυχε ο οργανισμός (0,96%) ανταγωνίζεται αντίστοιχες εκδόσεις του εξωτερικού.
Διαρκείς αναβαθμίσεις
Εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις είτε της μετοχής του ΟΤΕ, είτε της χρηματοοικονομικής του υπόστασης, όπως έκανε στα τέλη Οκτώβρη η Standard & Poor's. Πρόσφατα η Optima Bank ανέβασε την τιμή στόχο στα 16,2 ευρώ, ενώ χθες η Barclays ανέβασε το στόχο τα 17 ευρώ από 14 ευρώ πριν.
Στις 30 Οκτωβρίου η Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού, ενώ o επενδυτικός οίκος JP Morgan αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής του.
Οι αναλυτές των δύο οίκων επισήμαιναν την εξαιρετική του πορεία, που δικαιολογεί αυτές τις αναβαθμίσεις.
Πιο αναλυτικά, η Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο του ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα, καθώς από «ΒΒ+» έδωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» με «σταθερή προοπτική», κάτι που οδήγησε σε ραγδαία μείωση της απόδοσης του τελευταίου ομολόγου που εξέδωσε ο όμιλος πρόσφατα. Σύμφωνα με την S&P η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ είναι κατά τρεις βαθμίδες υψηλότερη από εκείνη της χώρας, καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία είναι καλύτερα προστατευμένη στο ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας.
Η S&P αναφέρονταν στην καλή θέση του Οργανισμού στην ελληνική αγορά, στον χαμηλό δανεισμό του, αλλά και στη στήριξη που δέχεται από τη μητρική Deutsche Telekom. Από την πλευρά της, η JP Morgan αναβάθμισε στα τέλη Οκτώβρη τη μετοχή του οργανισμού 13,53 ευρώ σε 16 ευρώ, σημειώνοντας ότι η πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων του στη Ρουμανία θα βελτιώσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική κατάσταση του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.
Το μνημόνιο της δεκαετίας
Ο ΟΤΕ από το 2008 και μετά εφάρμοσε με επιτυχία το δικό του «μνημόνιο», που έντεκα χρόνια μετά, έχει αλλάξει εντελώς τη χρηματοοικονομική του υπόσταση, αλλά και την εταιρική και ομιλική διάρθρωσή του.
Σ'' αυτό το διάστημα, ο όμιλος νοικοκύρεψε όλη τη διάρθρωσή του, αναδιάταξε και αναβάθμισε το στελεχιακό δυναμικό του, εκσυγχρόνισε τις υποδομές του, προχώρησε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, μείωσε το δανεισμό του. Κυρίως όμως και συνδυαστικά με όλα αυτά, αναβάθμισε τις υπηρεσίες του, δημιουργώντας έναν όμιλο ανταγωνιστικό και διεθνώς.
Ο όμιλος έχει μετασχηματιστεί την τελευταία δεκαετία, πετυχαίνοντας μείωση δανεισμού από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2010, σε περίπου 600 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ το ίδιο διάστημα μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 30%! Βεβαίως, μέρος αυτής της μείωσης επιτεύχθηκε μέσω της πώλησης θυγατρικών και assets στη ΝΑ Ευρώπη, όμως, ο κύριος όγκος μείωσης δανεισμού προήλθε από το γενικότερο χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό νοικοκύρεμα.
Θυμίζουμε ότι δείγματα γραφής ο ΟΤΕ είχε δείξει και τον Ιούλιο του 2018, όταν εξέδωσε ομολογίες τετραετούς διάρκειας ύψους 400 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2,375%, που (έως τότε) ήταν το χαμηλότερο επιτόκιο ομολόγου που είχε εκδώσει ο οργανισμός την τελευταία δεκαετία.
Επειδή οι αγορές - ως γνωστόν - δεν κάνουν ούτε... δώρα, ούτε χάρες, φαίνεται πως κάτι κάνει καλά το management του ΟΤΕ, ώστε να καταφέρει να βγει ισχυρότερος μέσα από μια δεκαετία σφοδρής κρίσης, εν μέσω μάλιστα πολύ έντονου ανταγωνισμού λόγω ανοίγματος της αγοράς! Έτσι, έφτασε σήμερα ο ΟΤΕ να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη, όπως πλείστες εκθέσεις διεθνών οίκων επιβεβαιώνουν.