ΣΕΒΕ: Κίνδυνος για τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω πιστοποιητικών

ΣΕΒΕ: Κίνδυνος για τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω πιστοποιητικών

Να αναγκαστούν να σταματήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, έστω προσωρινά, κινδυνεύουν χιλιάδες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς τα πιστοποιητικά που διαθέτουν, με σφραγίδα από ελληνικούς φορείς πιστοποίησης, ενδέχεται σύντομα να μη γίνονται αποδεκτά στο εξωτερικό, όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης.

''Οπως εξηγεί ο κ.Λουφάκης, το ρολόι θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το χρονικό περιθώριο, που έχει δώσει στην Ελλάδα ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας για τις πιστοποιήσεις (European Cooperation for Accreditation- EA), προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) να γίνει εταιρεία ανεξάρτητη από τους φορείς τους οποίους αξιολογεί.

"Σήμερα ο ΕΣΥΔ βρίσκεται κάτω από την ίδια ομπρέλα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ), εν ολίγοις ο ελέγχων συνυπάρχει με τον ελεγχόμενο, κάτι που δεν συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ΕΚ 765/2008, που ορίζει ότι η διαπίστευση πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμη δραστηριότητα και ο εθνικός φορέας ανεξάρτητος από τους φορείς που αξιολογεί" σημειώνει ο δρ. Λουφάκης και προσθέτει: "η νέα προθεσμία που έδωσε στην Ελλάδα ο ευρωπαϊκός οργανισμός λήγει στις 28 Φεβρουαρίου κι αυτή είναι η τρίτη παράταση που μας έχει δοθεί".

Κατά τον δρα Λουφάκη, απαιτείται επείγουσα νομοθετική παρέμβαση για την ανεξαρτοποίηση του ΕΣΥΔ, με επισπεύδον το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. "Θίξαμε το ζήτημα με σημερινή νέα επιστολή μας προς τον αναπηλρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης" επισημαίνει ο δρ. Λουφάκης, ενώ ερωτηθείς τι απαντήσεις έχει εισπράξει για το θέμα στο παρελθόν ο ΣΕΒΕ, απαντά: "η κυβέρνηση μάς καθησύχασε με ανακοίνωσή της στις 9 Φεβρουαρίου, όπου επισημαίνεται ότι έχει δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση. Όμως προς το παρόν δεν έχουμε δει ούτε το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να σταλεί μέχρι τις 27/2 στον EA, ώστε το θέμα του ΕΣΥΔ να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της 4/4. Επειδή τέταρτη παράταση δεν προβλέπεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί άμεσα στην πράξη η απόφαση του ΑΕ".

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετήσουν και πάλι τα προϊόντα τους στις αγορές όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και τρίτων χωρών, οι Έλληνες εξαγωγείς θα αναγκαστούν ν'' απευθυνθούν σε φορείς πιστοποίησης του εξωτερικού. Τα προβλήματα θα αυξηθούν, σημειώνει, και στο εσωτερικό εμπόριο, καθώς θα πάψει να ισχύει η πολυμερής συμφωνία αναγνώρισης του ΕΣΥΔ, με τους αντίστοιχους κρατικούς οργανισμούς τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EA) όσο και ολόκληρης της υφηλίου (ILAC – IAF MRA).

Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν πιστοποιητικά από φορείς του εξωτερικού. Πόσες επηρεάζονται τελικά από το πρόβλημα; ρωτήσαμε τον δρα Λουφάκη. "Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιητικά από ξένους φορείς είναι λίγες. Οι περισσότερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι πιστοποιημένες από τον ΕΣΥΔ και αν ο ΕΣΥΔ δεν αναγνωρίζεται, τότε ακόμη και τα πιστοποιητικά που έχει εκδώσει στο παρελθόν και η ισχύς του δεν έχει ακόμη λήξει, παύουν να γίνονται δεκτά στις αγορές του εξωτερικού" υπογραμμίζει ο δρ Λουφάκης και συμπληρώνει ότι από την εξέλιξη αυτή θα επηρεαστούν σχεδόν όλοι οι κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων των δομικών υλικών και των ηλεκτρονικών προϊόντων.

Στην επιστολή της διοίκησης του συνδέσμου προς τον κ.Χαρίτση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι "για τον ΣΕΒΕ η ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΥΔ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό εποπτικό φορέα, αλλά και θα καταστήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, που παρέχει το ΕΣΥΔ περισσότερο ανταποδοτικές. Το ΕΣΥΔ αποτελεί το μοναδικό, εθνικό, οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες από μια πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης στις υποδείξεις της ΕΑ που θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, θα είναι πολλαπλές και καταστροφικές για την ελληνική οικονομία".

Ο Σύνδεσμος ζητά τη συνεργασία του υπουργείου με το ΕΣΥΠ για την άμεση επίλυση του προβλήματος με τον πλέον ενδεδειγμένο θεσμικό τρόπο και με κατεπείγουσες πλέον διαδικασίες, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με ακόμη ένα πρόβλημα που όχι μόνο θα αποτελέσει τροχοπέδη στις δραστηριότητές τους, αλλά θα λειτουργήσει και πλήρως ανασχετικά σε σχεδόν όλες τις εξαγωγικές δραστηριότητες, τόσο του ιδιωτικού όσο και αρκετών του δημόσιου τομέα. Υποστηρίζει δε ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2016, όταν ο ΣΕΒΕ άρχισε να παρακολουθεί το θέμα σε συνεννόηση και με την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert), έχουν γίνει επανειλημμένα παρεμβάσεις στο υπουργείο και το ΕΣΥΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ