"Τεράστιο αντικίνητρο" αποτελεί πλέον η υπερφορολόγηση για οποιονδήποτε επενδυτή, Έλληνα ή ξένο, που θα ήθελε να κάνει κάποια επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η "φοροεισπραχτική" -όπως τη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ- πολιτική θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων, ενώ "θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να μην επιτευχθούν". Κατά τον ΣΕΒΕ η πολιτική αυτή σε βάθος χρόνου θα έχει ώς αποτέλεσμα την επιβολή περαιτέρω μέτρων, "εξίσου αναποτελεσματικών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή".
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, τα στοιχεία για την Ελλάδα μέχρι τώρα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η παράλογη υπερφορολόγηση απειλεί άμεσα την οικονομία, οι φόροι και οι εισφορές αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται. "Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία στην χώρα μας από το 2010, επιβλήθηκαν μέτρα για την αύξηση των εσόδων ύψους 37 δισ. ευρώ, όμως το αποτέλεσμα για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν τα έσοδα του κράτους να μειωθούν κατά 9,2 δισ. ευρώ" υπογραμμίζει η διοίκηση του ΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν για ακόμη μια χρονιά να επιδείξουν την αντοχή τους και τις δυνατότητες που έχουν, καθώς οι εξαγωγές (άνευ πετρελαιοειδών) ενισχύθηκαν κατά 1,2% το 2016 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
"Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο καλύτερες θα μπορούσαν να ήταν οι επιδόσεις τους αν δεν ήταν τόσο αρνητικό το εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και πώς θα ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες" τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "εξόχως αρνητική είναι κι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παράλογη αύξηση από 01.01.17 των ασφαλιστικών εισφορών, που στην ουσία είναι φορολόγηση, καθώς δεν είναι ανταποδοτική, με αποτέλεσμα τη φυγή στελεχών και των ικανότερων νέων στο εξωτερικό καθιστώντας την ανάπτυξη αδύνατη, επιδεινώνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα του "Brain Drain"».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ