Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Να εφαρμοσθούν τρεις μήνες νωρίτερα οι αυξημένοι φόροι στα καύσιμα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φοβούμενο ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής ή διαφορετικά ο «κόφτης» όπως έχει επικρατήσει. Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία, οι αυξημένοι συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2017, αλλά, προκειμένου να βρεθεί προ άσχημων εκπλήξεων η κυβέρνηση, έχει εκπονήσει σχέδιο αύξησης φόρων και περιστολής δαπανών. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην αγορά και τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη εξαντληθεί από τα σκληρά μέτρα.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, ο Δεκέμβριος του 2016 θα είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος μήνας, καθώς πρέπει να εισπραχθούν σχεδόν διπλάσια ποσά σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά περί τα 7,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει βεβαιωθεί και εισπραχθεί τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο μοναδικός μήνας που είναι κοντά με τον Δεκέμβριο είναι ο Ιούλιος, με τον πήχη στα έσοδα να έχει τεθεί στα 5,5 δισ. ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, εξετάζονται τα εξής:
Α) Η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα από 1 Οκτωβρίου 2016, αντί 1 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από 1 Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο υγραέριο, στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης. Από τις αυξήσεις αυτές υπολογίζεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ.
Β) Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Οι 716 φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ και είτε θα καταργηθούν, είτε θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Η κυβέρνηση έχει, έτσι και αλλιώς, δεσμευθεί προς τους πιστωτές της χώρας ότι θα καταγράψει όλα τα φορολογικά κίνητρα και θα τα ποσοτικοποιήσει ως φορολογικές δαπάνες και σε δεύτερη φάση θα καταργήσει όσες κρίνονται ανεπαρκείς.
Γ) Το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει πιλοτικά σε τρία υπουργεία σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών. Η αρχή γίνεται με τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού και τους φορείς που εποπτεύουν. Το σχέδιο θα εκπονηθεί σε συνεργασία με Άγγλους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αναλύσουν τους προϋπολογισμούς και θα προτείνουν σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν περικοπές. Συνολικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται στα 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 δισ. είναι πρωτογενείς. Από το 2017 το σχέδιο θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς που εποπτεύουν.