Ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται σε μόνιμη βάση είτε με μείωση της κατανάλωσης - κάτι φυσικά που οδηγεί σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης - είτε με αύξηση του εισοδήματος.
Από τη στιγμή που ο πληθωρισμός αποδείχτηκε επίμονος και όχι προσωρινός οδηγώντας και στην ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι η αύξηση των μισθών είναι πλέον μονόδρομος καθώς τα επιδόματα και τα pass μόνο προσωρινές λύσεις μπορούν να προσφέρουν.
Δύο λοιπόν είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Ποιες θα είναι οι αυξήσεις και ποιος θα τις πληρώσει.
Πριν από τις εκλογές, θα προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία αφορά σε 600.000 εργαζόμενους περίπου. Το κόστος θα το επιμεριστούν οι εργοδότες (κατά κύριο λόγο) και οι εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της μη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της κλίμακας, θα επιστρέψουν ένα μέρος της αύξησης μέσω του φόρου εισοδήματος.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να αναλάβει ένα μέρος του κόστους και το κράτος μειώνοντας περαιτέρω τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει προεκλογικά ή αν απλώς το θέμα θα μπει στη σφαίρα της πολιτικής συζήτησης ενόψει της κάλπης.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επανεξέταση της φορολογικής κλίμακας θα μπει στο τραπέζι μετά τις εκλογές καθώς η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους θα αποτελέσει την «συμμετοχή» του κράτους στην όλη προσπάθεια αύξησης των αποδοχών.
Άλλωστε, αυτή καθ’ αυτή η αύξηση αποφέρει πρόσθετα έσοδα στο κράτος γι’ αυτό και θα συζητηθεί το τι μέρος αυτών των εσόδων θα επιστρέφει πίσω στους εργαζόμενους και στους εργοδότες μέσω της μείωση της κρατήσεων.
Για τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, έχει από τώρα μπει στην άκρη ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο. Θα διατεθεί όμως το 2024. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διάθεση θα μπει επίσης στην «ατζέντα».
Γενικές αυξήσεις; Συνδεδεμένες με κίνητρα; Θα φανεί στην πράξη αν και αυτό το θέμα θα μπει στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου.
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα αύξηση μισθών θα μπει στο τραπέζι άμεσα με όλους τους δυνατούς τρόπους: αυξήσεις στις ονομαστικές αποδοχές, μειώσεις των κρατήσεων, περισσότερες παροχές σε είδος (βλέπε τροφεία) αλλά και θέσπιση κινήτρων για αύξηση της αποδοτικότητας.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα θα «παίξει» η προαναγγελία πριν από τις εκλογές και η υλοποίηση μετά.