Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία θα παρουσιάσει την Τρίτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία και την ανάπτυξη περιλαμβάνει δεκάδες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι μετά τις πρώτες συναντήσεις με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «Πάμε κανονικά με βάση το σχέδιο: "σε ένα νομοσχέδιο όλα τα μέτρα", αλλά με πολλές εναλλακτικές για χειρουργικές επεμβάσεις όπου χρειαστεί, για να ξεπεραστούν ενδεχόμενα εμπόδια από τους Θεσμούς».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στη φορολογία είναι ένα μικρό κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι περισσότερες διατάξεις και συγκεκριμένα τα 3/4 των διατάξεων είναι μέτρα φιλοαναπτυξιακά που δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στη Golden Visa για την τόνωση της κτηματαγοράς.
Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης θα αναπτύξουν τα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση από την Βουλή παρουσιάζοντας και εναλλακτικά μέτρα και χειρουργικές παρεμβάσεις ακόμα και στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο ή με μικρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού η οποία θα καλυφθεί από άλλα μέτρα που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό χωρίς όμως να επιβαρύνουν τους πολίτες.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας για το κόστος των μέτρων που προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ απαντά ότι με βάση τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα επόμενα χρόνια έχει υπολογιστεί υπερπλεόνασμα (μέχρι το 2022) ύψους 3,5 δισ. ευρώ και μαζί με το spending review, που μπορεί να αποφέρει έως και 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί πλήρως το κόστος. Σε όλα αυτά προσθέτει το ίδιος στέλεχος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού. Σημειώνει δε, ότι οι θεσμοί με το που διαπιστώσουν ότι οι μπουλντόζες είναι μέσα στο Ελληνικό θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά από ότι πριν (σ.σ. με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Πέρα από τις επαφές που θα γίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα με Ρέγκλινγκ και Θεσμούς, θα συνεχιστεί η αποστολή στοιχείων, μέχρι την οριστική κατάθεση του νομοσχεδίου. Πάντως δεν αποκλείεται εάν δεν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές να καθυστερήσει μερικές μέρες η κατάθεση του στη Βουλή.
Οι θεσμοί αναμένεται να δείξουν από αύριο τις προθέσεις του απέναντι στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου του θα μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί θα πάρουν μία πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ο Κ. Σταϊκούρας θα ακούσει για το κενό στον προϋπολογισμό του 2019 για το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να απαντήσει καθώς δεν θα έχει ακόμα ακριβή εικόνα.
Φωτογραφία: AP