Του Βασίλη Γεώργα
Να αποφύγει τη σύγκρουση με τον «τοίχο» του Βερολίνου, που επιχειρεί να συνδέσει το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές ξορκίζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης Eurogroup που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για οριστικό πάγωμα της εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική διαπραγμάτευση εκτός οργάνων (EWG και Eurogroup) με στόχο να βρεθεί ως το βράδυ συμβιβαστική λύση σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν αποδεκτές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για παροχές (συντάξεις, ΦΠΑ στα νησιά) και θα αναληφθούν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για τον έκτακτο χαρακτήρα τους αλλά και τον τρόπο που θα χειριστεί τη διανομή της υπέρβασης των πλεονασμάτων στο μέλλον.
Ενστάσεις επί του προσχεδίου συμφωνίας που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του EWG Tόμας Βίζερ υπέβαλλαν σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία και η Αυστρία, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά και η λύση επιχειρείται να βρεθεί εντός του διαθέσιμου 18ώρου που δόθηκε ώστε να μην συγκληθεί πλέον σύνοδος των υπουργών Οικονομικών.
«Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης" ανέφεραν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.
Νωρίτερα το Liberal ανέφερε:
Στο παρασκήνιο εξακολουθούν να διεξάγονται μέχρι αυτή την ώρα οι διαβουλεύσεις για να ξεπεραστεί η κρίση που ενέσκηψε μετά τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης για παροχές, που οδήγησαν σε αντίδραση μερίδας των δανειστών και «πάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη οριστεί επίσημα τουλάχιστον συνέχεια της διακοπείσας χθεσινής τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο EWG, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη να σταλεί επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τους θεσμούς που να δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση ότι οι παροχές που δόθηκαν στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ μέτρο και ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική χρήση πλεονασμάτων θα προηγείται ενημέρωση των θεσμών.
Πηγές δεν αποκλείουν αυτό να γίνει αργότερα μέσα στην ημέρα ως μέρος των σεναρίων απεμπλοκής που εξετάζονται, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις που κατά βάση εκπορεύονται από την πλευρά του Βερολίνου.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας μέχρι το βράδυ στο πλαίσιο του EWG και προσπαθούν να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η άμεση σύγκληση συνόδου των υπουργών Οικονομικών όπως προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ χωρίς να έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις απεμπλοκής.
Και αυτό καθώς η κυβέρνηση έχει λόγους να ανησυχεί ότι το Βερολίνο θα επιχειρήσει πλέον στο Eurogroup να συνδέσει επίσημα την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (σ.σ ήταν προϊόν ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης) και συνεπώς την αποδοχή των όρων που έχουν θέσει στο τραπέζι οι δανειστές, αφαιρώντας ένα ακόμη όπλο από τη διαπραγματευτική φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ενδεχόμενη διασύνδεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με τη 2η αξιολόγηση και δεδομένου ότι πλέον όλο το χρονοδιάγραμμα έχει τιναχτεί στον αέρα, δημιουργεί τον κίνδυνο να καθυστερήσουν σημαντικά οι διεργασίες του ESM για την προετοιμασία εφαρμογής των μέτρων για το χρέος. Και κυρίως αυτών για την έκδοση και ανταλλαγή ομολόγων με σταθερά επιτόκια (κοντά στο 1,5%), που πρέπει να υλοποιηθούν, όμως, το συντομότερο δυνατόν, πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων στις αγορές η οποία θεωρείται δεδομένη μετά και τις αποφάσεις της FED για τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, ελληνικές κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως «με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ή του Eurogroup». Εκφράζουν δε την εκτίμηση ότι «θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» και ότι «η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Διαβάστε ακόμα:
- Έγγραφες διαβεβαιώσεις ζητά το EWG από την Ελλάδα για τη «13η σύνταξη»