Τον οδικό χάρτη, τους πυλώνες ανάπτυξης αλλά και τις δράσεις της στρατηγικής της ΕΕ για την ψηφιοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου παρουσίασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας στην ΕΕ, κατά την ομιλία του στο digital economy forum 2021: digitalisation, no longer a choice but a necessity» που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ.
Ο ίδιος απέδωσε τα εύσημα στη χώρα και την κυβέρνηση για την έως τώρα πορεία στην ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ακόμη υπάρχουν πολλά να γίνουν.
Τόνισε ότι η ψηφιακή μετάβαση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί κεντρική πολιτική, καθώς μέσα στην πανδημία είχαμε την ευκαιρία όλοι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε ένα συστημικό οικοσύστημα πολιτικής που ψηφιοποιεί την οικονομία και την κοινωνία.
Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης αυτής της πολιτικής είναι τρεις και αφορούν το Ρυθμιστικό Πλαίσιο και τις αξίες που το διέπουν, τους στόχους για την ψηφιακή δεκαετία έως το 2030 αλλά και τους πόρους και τις χρηματοδοτήσεις κυρίως μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα.
Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό ρυθμιστικών πλαισίων και κινείται με τριπλό στόχο την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, παρουσίασε την Πράξη για τη Διακυβέρνηση των Δεδομένων και αναφέρθηκε στο νέο Νομικό Πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Στόχος είναι να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ηγέτιδα δύναμη δεδομένων δημιουργώντας μια ενιαία αγορά ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων σε τομείς αιχμής. Να διευκολύνουμε τη ροή δεδομένων με απτά οφέλη για τις χώρες, τους τομείς δραστηριότητας και τις επιχειρήσεις.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το νέο οικοσύστημα παίζουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και είναι κοινή διαπίστωση ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια και διαφάνεια στο τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών αυτών.
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δύο κορυφαίες, εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις ψηφιακές υπηρεσίες και αγορές που θα ολοκληρωθούν με μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμφωνία το α' εξάμηνο του 2022 επί Γαλλικής προεδρίας», ανέφερε.
Στόχος της πρότασης είναι ο καθορισμός ευθυνών για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και η προώθηση της κυβερνοασφάλειας με την παράλληλη μείωση της έκθεσης σε περιεχόμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνία και την υγεία.
Η δεύτερη πρόταση για τις ψηφιακές αγορές στοχεύει στην αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων από μεγάλους gate Keepers.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι στόχοι ψηφιακής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία με ορίζοντα το 2030, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, τη δημιουργία ασφαλών υποδομών, την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.
«Υπάρχουν 12 φιλόδοξοι δείκτες απόδοσης, έτσι ώστε να έχουμε μετρήσιμες οριοθετήσεις έως το 2030.Σε αυτούς περιλαμβάνεται από τα 8 εκατομμύρια εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο της Πληροφορικής και της επικοινωνίας που είναι σήμερα, να φθάσουμε σε 20 εκατομμύρια Παράλληλα, όλες οι κατοικημένες περιοχές θα έχουν δίκτυο 5G, ενώ το 75% των επιχειρήσεων θα μπορεί να χρησιμοποιεί big data, cloud, internet of things και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες το 100% θα πρέπει να είναι πλήρως διαθέσιμες στο διαδίκτυο για πολίτες
Κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη θα πρέπει να αναπτύξει ένα στρατηγικό χάρτη αλλά και να εισάγουμε ένα κοινό μηχανισμό συνεργασίας για κοινές δράσεις. Δέκα έργα πολυεθνικού χαρακτήρα έχουν ήδη εντοπιστεί όπως η Πανευρωπαϊκή ανάπτυξη 5G σε ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους και διασύνδεση των ψηφιακών δημοσίων διοικήσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων από τους πολίτες ως βασική παράμετρο του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η χρηματοδότηση και το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο
Όσον αφορά στον τρίτο πυλώνα της χρηματοδότησης ανέφερε ότι το κεντρικό σημείο είναι ο Μηχανισμός Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και από τα 700 δισ. του συνολικού προγράμματος το 20% τα 140 δισ. θα δαπανηθούν σε ψηφιακές προτεραιότητες με μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων.
Το Ελληνικό Eθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως υπενθύμισε προβλέπει ότι θα δαπανήσει περίπου 7 δισ. ευρώ περίπου το 23,3 % των συνολικών 31 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια της ψηφιακής μετάβασης. Το χαρακτήρισε δε ως πρωτοπόρο και σημείωσε ότι καλύπτει τις 4 βασικές παραμέτρους που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, την ψηφιοποίηση στις επιχειρήσεις, τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας.
Σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια με πρώτα άμεσα απτά αποτελέσματα αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και ο δημόσιος τομέα είναι δικαίως ο μεγαλύτερος δικαιούχος με 1,3 δισ. με έμφαση στην απλούστευση των διαδικασιών, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων και δεδομένων και τη χρήση τεχνολογιών όπως το cloud.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση σε σημεία όπως η ψηφιοποιήση δημοσίων συμβάσεων, κυβερνοασφάλεια, διαλειτουργικότητα ενίσχυση της χωρητικότητας των συστημάτων πληροφορικής και συναλλαγών.
Εστιάζοντας στις επιχειρήσεις, ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για μία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, στην αποτελεσματικότερη επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων, αλλά και στη δημιουργία συγκεκριμένων ψηφιακών λύσεων που θα “κουμπώνουν” πάνω στις ανάγκες κάθε κλάδου. Πρόσθεσε πως για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπονται επιπλέον 75 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι μακροπρόθεσμα ευνοϊκό για την ψηφιακή καινοτομία. Περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ αφορούν αποκλειστικά δράσεις συνδεσιμότητας και επενδύσεις σε δίκτυα με την ανάπτυξη 5G σε αυτοκινητοδρόμους, οπτικές ίνες σε κτήρια, αξιοποίηση διαστημικών εφαρμογών και την εγκατάσταση υποθαλάσσιων οπτικών ινών για τη σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδα με τα νησιά και την Κύπρο.
Θα μάθουμε να ζούμε στον ψηφιακό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κινήσεις αλλά έχουμε πολλά βήματα μπροστά μας για να πετύχουμε τους στόχους του 2030. Μιλάμε για μια ιστορική στήριξη η οποία θα εξασφαλίσει την ψηφιακή μετάβαση και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Σχοινάς.