Αύξηση του ΑΕΠ της χώρας 7% το χρονικό διάστημα 2021-2026 προβλέπει έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα της Goldman Sachs. Όπως αναφέρεται το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχει σημαντική δημοσιονομική στήριξη ύψους 18% του ΑΕΠ για τη χώρα μας την ίδια περίοδο, ενώ το σχέδιο της χώρας μας αποτιμάται θετικά καθώς συνδυάζει τις επενδύσεις με τις μεταρρυθμίσεις και μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες σε επίπεδο στήριξης αποδεικνύεται από το γεγονός πως η Πορτογαλία θα λάβει στήριξη στο 9% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η έκθεση πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας να γεφυρώσει την απόσταση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διευρύνθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επωφεληθεί από τη σημαντική δημοσιονομική θετική επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης και έτσι θα αναπτύξει το ΑΕΠ της 7%, όταν μια χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά (η Πορτογαλία) θα βελτιώσει το ΑΕΠ της κατά 5% έως το 2026.
Βέβαια όπως τονίζει η έκθεση, η μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επίπτωση των χρημάτων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στη χώρα, στους τομείς της οργανωτικής δομής της κυβέρνησης, της δικαστικής λειτουργίας, της αγοράς εργασίας και της ψηφιοποίησης. Μάλιστα για τη χώρα μας πολύ θετικό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση διαθέτει βούληση και μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που οδηγούν στο να γίνουν πράξη οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί στο σχεδόν 55% του μέσου όρου της ΕΕ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη παραγωγικότητας και στην έλλειψη επενδύσεων, γεγονός που με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αναστραφεί.
Ψηφιακή και πράσινη μετάβαση
Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας αναμένεται να επενδύσει το μεγαλύτερο ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης σε υποδομές, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, ενώ σχεδιάζεται με προσεκτικά βήματα η μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία.
Η Ελλάδα όπως αναφέρεται στην έκθεση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να αλλάξει το μείγμα στα δάνεια και επίσης φαίνεται πρόθυμη να συγχρηματοδοτήσει έως 50% ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να πάρει μπροστά η ανάκαμψη. Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με την αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και την εφαρμογή τους, καθώς πρέπει να εφαρμόσει επενδυτικό κλίμα. Το πρόγραμμα του Ταμείο είναι πιο ομαλό από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Ισπανίας για τη χώρα μας.
Μέσω του Ταμείου δίνεται μια σημαντική ευκαιρία στη χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό. Έτσι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 2,2% για την Ελλάδα και 1,4% για την Πορτογαλία κατά το 2021-2026, έτσι σωρευτικά θα φτάσει το 7% για τη χώρα μας και το 5% για την Πορτογαλία.
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία του Προγράμματος έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν. Η αμερικάνικη Τράπεζα λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις για τις υψηλότερους πολλαπλασιαστές του προγράμματος καθώς, όπως τονίζει στην έκθεσή της, η χώρα μας ανακάμπτει από μεγάλη πτώση του ΑΕΠ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.