Σημαντική παρουσία της Κρήτης στη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο Βερολίνο

Σημαντική παρουσία της Κρήτης στη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο Βερολίνο

Θετικά εκτιμάται ότι ήταν τα αποτελέσματα από την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην εμπορική έκθεση τροφίμων «International Green Week» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όπου η Περιφέρεια συμμετείχε με δικό της περίπτερο, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού της για την προβολή του πρωτογενή τομέα και των ποιοτικών προϊόντων του νησιού.

Σύμφωνα με τη Περιφέρεια, στην "Πράσινη Εβδομάδα 2016" συμμετείχαν περισσότεροι από 1.658 εκθέτες, ήταν συγκεντρωμένο το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων και ποτών, ενώ έδωσαν το "παρών" 70 υπουργοί Γεωργίας απ'' όλο τον κόσμο και 1.500 εκπρόσωποι της παγκόσμιας ακαδημαϊκής, εμπορικής και βιομηχανικής κοινότητας. Την έκθεση επισκέφθηκαν 400.000 περίπου άτομα ενώ τις εκδηλώσεις κάλυψαν 4.840 δημοσιογράφοι από 68 χώρες.

Το περίπτερο της Περιφέρεια Κρήτης που ξεχώρισε και εντυπωσίασε, προσέλκυε καθημερινά πληθώρα επισκεπτών που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, αλλά και να γευτούν προϊόντα-δείγματα συσκευασμένων και κυρίως πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων από όλο το νησί , όπως ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, βρώσιμες ελιές, αρωματικά βότανα, σταφίδες, τυροκομικά, απάκι, λουκάνικο, παξιμάδια, ξεροτήγανα κ.ά. προϊόντα.

Στη διάρκεια της έκθεσης το επισκέφθηκαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμίτ, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο εμπορικός ακόλουθος Χρήστος Ντοκομές, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και επιχειρηματίες εισαγωγείς τροφίμων και ποτών.

Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον επισκεπτών και εμπορικών αντιπροσώπων για το Κρητικό μέλι, όπως επίσης για το συσκευασμένο ελαιόλαδο, προϊόντα για τα οποία γνωρίζουν -όπως ανέφεραν- την εξαιρετική ποιότητας τους και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της έκθεσης, σε ειδική εκδήλωση γαστρονομίας που διοργανώθηκε στο χώρο του κρητικού περιπτέρου, περισσότεροι από 1.500 επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα, που είχαν μεταφερθεί από την Κρήτη. Με προϊόντα όπως απάκι, λουκάνικα, τυροκομικά και σαλάτες, ξεροτήγανα, παξιμάδια, ελιές, οι σεφ Ευαγγελία Καρκαμπίτσα (εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην Γερμανία) και Καρολίνα Καψάλη (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην Γερμανία) μαγείρεψαν επιτόπου δημιουργώντας ευφάνταστα παραδοσιακά πιάτα, γαρνιρισμένα από κρητικά βότανα και ελαιόλαδο και συνοδεύοντάς τα από εξαιρετικά κρητικά κρασιά. Η εκδήλωση γευσιγνωσίας ενθουσίασε τους εκατοντάδες επισκέπτες που δήλωσαν γνώστες της ποιότητας και της ιδιαιτερότητας των προϊόντων της Κρήτης, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη μεσογειακή διατροφή.

Στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου, την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου, ο περιφερειακός σύμβουλός Κώστας Δανδουλάκης και το στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ελβίτα Βολικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ