Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο όμιλος Sani-Ikos προκειμένου να περιορίσει την ζημιά από το lockdown στον τουρισμό και στο πλαίσιο αυτό προχωρά σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr σε μειώσεις κατά 30% του μισθολογικού κόστους για το μόνιμο προσωπικό των 400 ατόμων που απασχολεί.
Στην λογική αυτή ο όμιλος εξετάζει όλα τα σενάρια για το πως θα ανοίξει φέτος τις ξενοδοχειακές του μονάδες, γεγονός που θα εξαρτηθεί από μια σειρά προϋποθέσεων, όπως η έγκαιρη έναρξη των αεροπορικών πτήσεων, η στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο για διακοπές στο εξωτερικό και ο βαθμός πληρότητας που θα έχουν τα ξενοδοχεία.
Στην ουσία είναι ο πρώτος μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος που προχωρά σε κινήσεις μείωσης λειτουργικού κόστους για να αντεπεξέλθει στην βαθιά κρίση, αλλά και προκειμένου να στηριχθούν οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι που απασχολεί. Στην κατεύθυνση αυτή τις τελευταίες ημέρες γίνονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνεχείς ενημερώσεις προς το προσωπικό παράλληλα με τις προσπάθειες της διοίκησης να βρει λύσεις για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, κατά την διάρκεια σημερινής ενημέρωσης προς το προσωπικό, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η μείωση κατά 30% του μισθολογικού κόστους για τους περίπου 400 μόνιμους εργαζόμενους, προκειμένου να στηριχθούν οι σχεδόν 4.000 εποχικοί μαζί με τα επιδόματα ανεργίας που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κατά 30% αυτή μείωση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως με προσαρμογή των ωρών εργασίας, κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση πηγές της διοίκησης της Sani-Ikos ξεκαθαρίζουν ότι έστω και για ένα μικρό διάστημα της φετινής σεζόν, συμφέρει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, αφού έτσι θα διατηρήσουν ζωντανή την σχέση τους με τους πελάτες, διασφαλίζοντας καλύτερη θέση εκκίνησης για το 2021.
To μήνυμα που στέλνουν πηγές της διοίκησης είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ξενοδοχείο και ξενοδόχος, που θα προτιμήσει να μην λειτουργήσει την εφετινή περίοδο, ακόμη και αρχές Σεπτεμβρίου, ακόμη και με μικρότερη δυναμικότητα, εφόσον πληρούνται μια σειρά προϋποθέσεων, που δεν αφορούν το ίδιο.
Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 60% φέτος της δυναμικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της Sani-Ikos είναι ήδη πουλημένο. Εκείνο ωστόσο που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την λειτουργία όλων των μεγάλων ελληνικών ξενοδοχειακών ομίλων είναι η ύπαρξη σαφών και ασφαλών πρωτοκόλλων για τα ταξίδια, δηλαδή εκείνων των συνθηκών ασφαλείας βάσει των οποίων θα "ανοίξουν" τα σύνορα και θα πετάξουν οι αεροπορικές, γεγονός που ακόμη μένει να διευκρινισθεί.
Σε αυτή την φάση βρίσκεται ο ξενοδοχειακός κλάδος εντός της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, ο οποίος αναμένει μεγάλη πτώση του τζίρου τους, αλλά ταυτόχρονα αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να περιορίσει τις ζημιές, προϋπόθεση για να ξανασταθεί στα πόδια του το ταχύτερο δυνατόν.
Τέτοια βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδια, που αποσκοπούν στην πάση θυσία διατήρηση των θέσεων εργασίας, θα δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους του χώρου, δηλαδή τους περίπου 700.000 εποχικούς που απασχολούνται κάθε καλοκαίρι στον τουρισμό, επεξεργάζονται όλοι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι.