Του Γιώργου Φιντικάκη
Τη παραμικρή σκόνη αμφιβολίας για το θα γίνει μελλοντικά με τις αποκρατικοποιήσεις, που θα πηγαίνουν τα έσοδα, και πως θα καλύπτονται νομικά τα μέλη του υπερ- Ταμείου, δεν θέλουν να αφήσουν οι δανειστές, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν εμπλοκές με τη δικαιοσύνη όσο και κάθε πιθανότητα επανάληψης των "ήξεις- αφίξεις" του τελευταίου ενάμισι έτους από κορυφαίους υπουργούς.
Ταυτόχρονα δε λείπει και το… "τρολάρισμα" προς τη κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον ερμήνευαν χθες κυβερνητικά στελέχη τη δήλωση Ντάισελμπλουμ στο Bloomebrg ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει και τα πάντα", λες και έχει μείνει και τίποτα που να μην έχει ενταχθεί, έστω για να αξιοποιηθεί μελλοντικά, στο νέο υπερ Ταμείο.
Κορυφαία φυσικά εκρεμμότητα για τους θεσμούς, όπως έγραψε και χθες το liberal.gr, συνιστά η ψήφιση διάταξης που να κατοχυρώνει το "ακαταδίωκτο" των μελών του νέου Ταμείου, δίχως την οποία δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, ούτε εκταμιεύεται η δόση, ούτε γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από την ΕΚΤ.
Σίγουρα η χθεσινή απόφαση του ανακριτή να αφήσει ελεύθερους χωρίς περιοριστικούς όρους τους έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ (μεταξύ των οποίων και ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος) που αντιμετώπιζαν κατηγορία απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση πώλησης και εκμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίο, εκτονώνει το κλίμα. Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για απιστία καθώς δεν είχαν εκ των πραγμάτων διαχειριστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου, παρά γνωμοδοτικό ρόλο αφου άλλοι έπαιρναν τις αποφάσεις, επιχείρημα που φαίνεται ότι "έπεισε" τον ανακριτή.
Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προάγγελος της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης που κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στη Βουλή για τη νομική κάλυψη των νέων μελών του υπερ Ταμείου.
Κομισιόν : Δίχως νομική κάλυψη, ουδείς θα δεχθεί θέση στο υπερ Ταμείο
Δείγμα της κομβικής σημασίας που αποδίδουν οι θεσμοί στο ζήτημα είναι και η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά ότι οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων "εξασφαλίσεων" για να κάνουν τη δουλειά ους.
"Για εμάς, πρέπει να εξασφαλισθούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει το δρόμο πίσω στην ανάπτυξη", είπε ο κ. Σχοινάς.
Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα του "ακαταδίωκτου" των νέων μελών του υπερ Ταμείου, ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε τις ανησυχίες που υπάρχουν στις Βρυξέλλες ότι εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος ευρωπαικών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αναλάβει θέση στη διοίκηση του καινούργιου αυτού φορέα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι όποιες πιθανότητες επιτυχίας του θα υπονομευθούν πριν κάν αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί.
Χρόνος πολύς δεν υπάρχει καθώς έως το τέλος Ιουνίου, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου, το πιο ισχυρό ίσως όργανο του νέου φορέα. Εν συνεχεία αυτό, θα πρέπει έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει επιλέξει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του αμέσως επόμενου δηλαδή επιπέδου διοίκησης αυτού του τεράστιου, και για πολλούς άκρως γραφειοκρατικού νέου φορέα. Εως το τέλος Οκτωβρίου, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να έχει συνεδριάσει για πρώτη φορά, ενώ ως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη των Δ.Σ. των θυγατρικών του νέου Ταμείου, δηλαδή των ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, και ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), με εξαίρεση το ΤΧΣ.
Εν ολίγοις, το θέμα είναι πιο σοβαρό απ' όσο το είχε αρχικά αξιολογήσει η κυβέρνηση, και το πιθανότερο είναι πως τις επόμενες ημέρες θα κάνει πίσω και σ' αυτό, όπως έχει κάνει τα τελευταία 24ωρα σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα.
Αδιαπραγμάτευτα στο χρέος τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις
Εκτός από τη νομική κατοχύρωση της διοίκησης του νέου Ταμείου, είναι σαφές ότι οι δανειστές θέλουν να δεσμεύσουν τη κυβέρνηση πως θα εφαρμόσει όσα υπέγραψε, και ότι δεν θα επαναλάβει στις αποκρατικοποιήσεις τα πισωγυρίσματα, και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις και κινήσεις κορυφαίων υπουργών του τελευταίου ενάμισι έτους.
Ετσι μόνο εξηγείται γιατί σε μια από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τη Πέμπτη η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει το ήδη γνωστό, ότι το σύνολο των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ θα διατίθενται μόνο για τη μείωση του χρέους (το αυτό ισχύει και για το ΤΧΣ).
Αν και θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν περιττό να επαναληφθεί, εντούτοις ζητώντας της οι θεσμοί να θεσμοθετήσει κάτι που ισχύει ήδη μέσω του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ το 2011, κλείνουν οριστικά τη συζήτηση περί διάθεσης για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική μέρους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο λόγος για τις 19 ιδιωτικοποιήσεις που περιγράφονται στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 1472, 25 Μαίου 2016), και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχές της ΔΕΗ (17%), ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΕΥΔΑΠ (11%), ΕΥΑΘ (23%), κ.ο.κ.