Skroutz και e-Travel στηρίζουν τις γυναίκες στον πιο hot επαγγελματικό κλάδο

Skroutz και e-Travel στηρίζουν τις γυναίκες στον πιο hot επαγγελματικό κλάδο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Και όμως, μέσα στην Ελλάδα της ανεργίας, της εγκατάλειψης και των περιορισμένων επαγγελματικών επιλογών, υπάρχει ένας τομέας, που όχι μόνο δεν έχει κορεστεί, αλλά ζητά διαρκώς εξειδικευμένα στελέχη τα οποία όμως δεν βρίσκει επαρκώς. Ένας κλάδος με εξαιρετικό μέλλον, πολύ καλά αμειβόμενος, από τον οποίο «περνά» όλη η μετάβαση στην... επόμενη γενιά, όλη η μετάβαση προς την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως συνηθίζεται να λέγεται η ψηφιακή οικονομία.

O λόγος για τον κλάδο των «πληροφορικάριων», της... επόμενης γενιάς των προγραμματιστών Η/Υ, των εξειδικευμένων μηχανικών υπολογιστών που μπορούν να «γεννούν» ιδέες, να φτιάχνουν προγράμματα, εικόνες, «πραγματικότητες», σενάρια μέσα από τα οποία περνά η ψηφιακή εποχή.

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον ο πιο hot κλάδος παγκοσμίως, καθώς από αυτήν περνά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας! 

Και όμως, η Ελλάδα παραμένει ουραγός, καθώς κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, όπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο Digital Economy Forum που έλαβε χώρα στο Intercontinental, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αλλά επιπροσθέτως γιατί – ακόμη και αυτός ο κλάδος ανδροκρατείται στην Ελλάδα, τρεις εταιρείες με ξεχωριστή εξειδίκευση στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του διαδικτύου, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα σημαντικό event.

Πρόκειται για ένα... σεμινάριο τεχνολογίας και εξειδίκευσης, μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με προγραμματισμό (συγκεκριμένα τη γλώσσα προγραμματισμού Ruby).

Η Ruby είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού, που χρησιμοποιείται ευρέως από εταιρείες κολοσσούς όπως οι Amazon, NASA, Cisco, IBM, GitHub, Oracle, Siemens και Engine Yard.

Χορηγοί και αρωγοί της διοργάνωσης στην Ελλάδα είναι οι γνωστές εταιρείες Skroutz, e-Travel και Github. Οι εν λόγω εταιρείες θα διαθέσουν δικούς τους προγραμματιστές και μηχανικούς υπολογιστών, για να διδάξουν όσες γυναίκες δηλώσουν συμμετοχή στο διήμερο event.

Όπως σημειώνει στο Liberal κορυφαίο στέλεχος του χώρου της ψηφιακής τεχνολογιας, «ένα ποσοστό της τάξης του 80% παγκοσμίως είναι άντρες προγραμματιστές, με βάση την έρευνα του stackoverflow για το 2016. Απολύτως ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Ο κλάδος των προγραμματιστών είναι από τους πλέον καλοπληρωμένους παγκοσμίως και οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα συναντούν μεγάλη δυσκολία να βρουν και να απασχολήσουν προγραμματιστές καθώς πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό και όσοι είναι εδώ συνήθως εργάζονται (πολύ μετρημένες εταιρείες παρέχουν ελκυστικό περιβάλλον απασχόλησης σε προγραμματιστές και τη δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορες τεχνολογίες)».

Το event θα λάβει χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Απριλίου ενώ το link για όσες γυναίκες θα θα ήθελαν να δηλώσουν συμμετοχή είναι: http://railsgirls.com/athens.

?Νίκος Γουλής (e-Travel): Απολύτως δυσεύρετοι οι εξειδικευμένοι προγραμματιστές στη χώρα μας

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Liberal, με αφορμή την βράβευση του ως Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας από την ΕΥ στο διαγωνισμό Επιχειρηματίας της χρονιάς 2015, ο ιδρυτής της εταιρείας e-Travel (pamediakopes.gr κ.α.) Νίκος Γουλής, αναφέρεται στην τεράστια ανάγκη που έχει η χώρα μας – και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ – για εξειδικευμένους, υψηλών προδιαγραφών προγραμματιστές και μηχανικούς υπολογιστών.

Ο κ. Γουλής τονίζει ότι «σε μια χώρα με 30% ανεργία, ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπήρχε τέτοια ανάγκη για ακόμη περισσότερους καταρτισμένους προγραμματιστές. Είναι απολύτως παράδοξο», επισημαίνει. «Όλο το μέλλον περνά μέσα από τους προγραμματιστές», σημειώνει ο κ. Γουλής. «Τα κινητά πλέον έχουν λογισμικό, τα αυτοκίνητα εγκέφαλο, υπάρχουν ψυγεία στο εξωτερικό με σκάνερ και συστήματα «ανάγνωσης», η νέα γενιά τηλεοράσεων είναι και υπολογιστές, υπάρχει η έξυπνη βαλίτσα με λογιστικό ειδοποίησης κλοπής και πολλά άλλα. Όλα αυτά απαιτούν προγραμματιστές υψηλής εξειδίκευσης», σημειώνει ο κ. Γουλής.

Αναφερόμενος στην εταιρεία του, τονίζει ότι «όλη η τεχνολογία της e -Τravel έχει αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία, η οποία απασχολεί σήμερα περί τους 40 μηχανικούς υπολογιστών και εξειδικευμένα στελέχη του διαδικτύου. Παράλληλα, οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, πάντα υπάρχει χώρος και έδαφος δραστηριοποίησης για καλούς προγραμματιστές, οι οποίοι μάλιστα είναι και εξαιρετικά καλά αμειβόμενοι», σημειώνει.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γουλής τονίζει ότι «αυτή η από κοινού προσπάθεια με τις εταιρείες Skroutz, e-Travel και  Github αποσκοπεί στο να δείξει ότι υπάρχουν ικανές γυναίκες προγραμματίστριες στην Ελλάδα που πολλές εταιρείες θα χαίρονταν να απασχολήσουν. Είναι ένας επαγγελματικός χώρος ανεπεξέργαστος, εν πολλοίς... παρθένος, με τεράστια περιθώρια εξέλιξης και αυτό δεν είναι δυνατόν να μη γίνει γνωστό, πόσο μάλλον σε μια χώρα με τέτοια ανεργία», σημειώνει.

Και βεβαίως, όταν ιδιωτικές, εξαιρετικά υγιείς επιχειρήσεις που αμείβουν καλά δυσκολεύονται να βρουν καλούς προγραμματιστές, καταλαβαίνουμε τι γίνεται με το δημόσιο, του οποίου οι υπηρεσίες παραπαίουν ψηφιακά, ευρισκόμενες δύο δεκαετίες πίσω... Ένα δημόσιο που «φωνάζει» ότι πρέπει να περάσει στη λεγόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, (επιτέλους) να «επικοινωνήσουν» ψηφιακά οι υπηρεσίες του, να ακυρωθούν οι δαιδαλώδεις κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδρομές, να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια διαπλοκής, διαφθοράς και παρέμβασης.

Ο κλάδος λοιπόν της ψηφιακής τεχνολογίας έχει τεράστια περιθώρια απορρόφησης εξειδικευμένων στελεχών... ?

Επιπλέον, στελέχη του χώρου σημειώνουν ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαφορετικότητα/ποικιλότητα (diversity) της ομάδας ως προς το φύλλο, εθνικότητα, ηλικία κ.α., είναι σημαντικό μας πλεονέκτημα στο να παράγουμε καλύτερες ιδέες»...