Το κρατικό χρέος της Βρετανίας εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα στο 100% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο από το 1961, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) το χρέος της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.
Ο κρατικός δανεισμός -η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του δημόσιου τομέα- ήταν 13,7 δισ. λίρες, αυξημένος κατά 3,3 δισ. λίρες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα μηνός Αυγούστου από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα μηνιαία ρεκόρ τον Ιανουάριο του 1993.
«Τα φορολογικά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες δαπάνες, κυρίως λόγω της αναπροσαρμογής των παροχών και των υψηλότερων δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και λόγω των αυξημένων λειτουργικών δαπανών και μισθών», αναφέρεται.
Τα στοιχεία συνέπεσαν με τις αυξανόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση να χαλαρώσει τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών για τον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου, αφότου Κιρ Στάρμερ προανήγγειλε ουσιαστικά «επώδυνες» αποφάσεις, για την κάλυψη της τρύπας των 22 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά.
Η νέα υπουργός Οικονομικών Ριβς ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα καταργήσει τις πληρωμές για τα χειμερινά καύσιμα για τους περισσότερους συνταξιούχους, σχέδια στέγασης για μεταρρύθμιση της κοινωνικής περίθαλψης και επενδύσεις σε δρόμους, σιδηροδρόμους και νοσοκομεία ως το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου μείωσης του δανεισμού.
Η κ Ριβς έχει προειδοποιήσει ότι οι φόροι θα αυξηθούν στον προϋπολογισμό, αν και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυξήσεων στους συντελεστές εισοδήματος, εταιρικών και φόρων προστιθέμενης αξίας λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων του κόμματος να μην φορολογεί τους «εργαζόμενους».
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ντάρεν Τζόουνς δήλωσε: «Λόγω της μαύρης τρύπας των 22 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά μας που κληρονομήσαμε μόνο φέτος, λαμβάνουμε τώρα δύσκολες αποφάσεις για να διορθώσουμε τα θεμέλια της οικονομίας μας, ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τη Βρετανία και να κάνουμε κάθε μέρος της χώρας να είναι σε καλύτερη θέση».