Από τις πιο ευνοημένες χώρες της ζώνης του ευρώ είναι η Ελλάδα, με την ώθηση που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΑΕΠ της χώρας να προβλέπεται άνω του 15% έως το 2026. Την ίδια στιγμή η S&P Global Ratings αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 4,4% φέτος και 4,5% το 2022.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσθέσει περίπου 1,3-1,9% του ΑΕΠ στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης πιστεύουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσει να εξισορροπήσει τις αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ενώ προχωρούν στην πρόβλεψη πως θα υπάρξει υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων και σε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την S&P η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει ήδη αρχίσει, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας, όπου εταιρείες προχωρούν σε προσλήψεις και υπάρχουν αρκετές αγγελίες για στελέχη σε κλάδους που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την πανδημία, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση.
Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας με την ανάκαμψη που έρχεται το επόμενο διάστημα.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης παρατηρεί αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Eυρωζώνη κατά 0,17% το 2020, ενώ την ίδια στιγμή το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,5%.
Αυτό συνεπάγεται πως τα νοικοκυριά δεν έχουν μειώσει τα «κομποδέματά» και είναι έτοιμα να στηρίξουν την αύξηση της κατανάλωσης που έρχεται με τη μείωση των κρουσμάτων και την ταχεία συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.