Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B-/B» επιβεβαίωσε η S&P, διατηρώντας το outlook «σταθερο».
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αξιολόγηση τους επόμενους 12 μήνες είναι ισορροπημένοι.
Μια αναβάθμιση μπορεί να εξεταστεί αν υπάρξει ισχυρότερη αναπτυξιακή απόδοση και πρόοδος στη μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αναβάθμιση μπορεί να έρθει και από την άρση των capital controls η οποία θα είναι ισχυρή ένδειξη της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς και από μια απροσδόκητη μείωση του καθαρού χρέους της γενικής κυβέρνησης.
Αντίθετα, όπως αναφέρει, μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τον ESM.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πληροί τις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα στήριξης, έστω και με καθυστερήσεις, σημειώνει η S&P.
Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο τέλος του 2016 στο 179% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο όλων των χωρών που αξιολογεί. «Η σταδιακή επιστροφή της ονομαστικής ανάπτυξης, η δημοσιονομική προσαρμογή, τα σωρευτικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πιθανόν θα μειώσουν το δημόσιο χρέος στο 173% του ΑΕΠ το 2018».
Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι σήμερα χαμηλό, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,5%. Το βάρος αυτό, προσθέτει η S&P, είναι ανεκτό και μπορεί να παραμείνει, εφόσον η χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτείται με το ίδιο ευνοϊκούς όρους από τις αγορές στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018) και η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται σταθερά και με ταχύ ρυθμό σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους. «Ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι να μην ισχύσει η μία ή και οι δύο από τις προϋποθέσεις αυτές», σημειώνει ο οίκος.
Ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί τα επόμενα χρόνια να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αλλού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως η S&P είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ''B-'' από ''CCC+'', με σταθερό το outlook, και σε αναβάθμιση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ''B'' από ''C'', τον Ιανουάριο, σε μια απόφαση έκπληξη.
Παράλληλα, είχε χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία «ανθεκτική», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, στο δημοψήφισμα και στην επιβολή των capital controls και προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2015.
Σημειώνεται πως η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η Moody''s στις 14 Οκτωβρίου.