Σπ. Θεοδωρόπουλος: «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι πουλάμε την Chipita»

Σπ. Θεοδωρόπουλος: «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι πουλάμε την Chipita»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Όχι μόνο δεν πουλάμε την Chipita, αλλά δεν υπάρχουν καν διαπραγματεύσεις. Εμείς, ως διοίκηση και μέτοχοι, ποτέ δεν είπαμε ότι πουλάμε την Chipita. Ξέρετε, στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχουν πολλές καλές ειδήσεις, τότε κάποιοι τις κατασκευάζουν. Ουδέποτε εμείς κάναμε τόσους μήνες κανένα σχόλιο για επικείμενο σχεδιασμό πώλησης του ομίλου μας».

Με αυτές τις οργισμένες δηλώσεις στο Liberal ο ιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος παίρνει θέση για τις φήμες και τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, που θέλουν την εταιρεία Chipita να πωλείται στο μεγάλο διεθνή όμιλο Mondelez. Μάλιστα, οι φήμες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών επεσήμαναν ότι όχι μόνο υπάρχει συμφωνία πώλησης, αλλά ότι έχουν πέσει και οι υπογραφές.

Άλλες πληροφορίες, θέλουν τον όμιλο Mondelez να έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της πολυεθνικής Chipita, με τίμημα πέριξ του 1,3 και 1,5 δισ. δολαρίων, χωρίς όμως το διοικητικό σχήμα Σπ. Θεοδωρόπουλου και οικογένεια Olayan να έχει απαντήσει.

Κάτι τέτοιο πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά ο ιδρυτής του ελληνικού ομίλου τροφίμων σημειώνοντας σε κάθε τόνο πως «δεν έχουμε καμιά πρεμούρα να πουλήσουμε την εταιρεία μας, η οποία πάει εξαιρετικά. Δεν υπάρχει κάτι που να μας πιέζει να πουλήσουμε, μια χαρά πάει το μαγαζί, η ανάπτυξή του συνεχίζεται, εμείς συνεχίζουμε τη ζωή μας».

Και συνεχίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος: «Ξέρετε, ο όμιλος Olayan δεν είναι Equity fund να υποχρεώνεται να πουλήσει. Είναι ένας ιδιωτικός και οικογενειακός όμιλος, διαχειρίζεται τα δικά του κεφάλαια και όχι τα κεφάλαια τρίτων, ώστε να έχει συμβατικές υποχρεώσεις πώλησης. Με τον όμιλο Olayan έχουμε κλείσει φέτος 30 χρόνια συνεργασίας, καθώς την πρώτη μας σύμβαση την υπογράψαμε τον Ιούνιο του 1988. Άρα, η σχέση μας είναι μακροχρόνια και είναι σχέση εμπιστοσύνης και ανάπτυξης».

Σε ερώτηση του Liberal για τα ποια ενδεχόμενα υπάρχουν από εδώ και πέρα σ'' ότι αφορά το μέλλον της Chipita και το αν έχει ακυρωθεί η στόχευση για εισαγωγή σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως «τα πάντα είναι ανοικτά, δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση, εμείς συνεχίζουμε την ανάπτυξη της εταιρείας και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν ξανά τα χρηματιστήρια», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο ο όμιλος να διεκδικήσει εκ νέου – σε κάποιο καλύτερο timing – την εισαγωγή του σε διεθνές χρηματιστήριο.


Chipita: Η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική τροφίμων

Η πορεία της Chipita, είναι αξιοσημείωτη, καθώς σε μια χώρα στην οποία έχει χτυπηθεί η βιομηχανία και η παραγωγή, είναι μια επιχείρηση που πλέον διανέμει τα προϊόντα της σε 67 χώρες και πέντε Ηπείρους, έχοντας καταναλωτικό εκτόπισμα 1 δισ. ανθρώπων!

Η Chipita ιδρύθηκε το 1973 και είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που το 1991 συσκεύασε το κρουασάν. Το 1994 πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, ενώ από το 1995 ξεκίνησε με έμφαση η διεθνοποίησή της.

Πλέον, ο όμιλος Chipita είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ευρώπη αλλά και τους πιο γοργά αναπτυσσόμενους. Κάθε χρόνο παράγει 4,5 δισ. προϊόντα, σε περισσότερα από 500 χιλ. σημεία πώλησης.

Διαθέτει δίκτυο 11 εργοστασίων με 38 γραμμές παραγωγής σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ μέσω κοινοπραξιών συμμετέχει σε άλλα έξι σε χώρες όπως Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία και Μεξικό.

Είναι τόσο μεγάλη η επέκταση της Chipita και τόσο μικρή η ελληνική αγορά, που πλέον μόνο το 15% των εσόδων έρχεται από τη χώρα μας και το υπόλοιπο 85% από το εξωτερικό.

H Chipita τo 2015 είχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 388,9 εκατ. ευρώ, έναντι 357,7 εκατ. ευρώ το 2014 (8,7%) με τα EBITDA στα 56,5 εκατ. ευρώ.

Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 432,3 εκατ. ευρώ, έχοντας άνοδο 11,2% έναντι του 2015, τα συγκρίσιμα EBITDA στα 59,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Απασχολεί περίπου 11.500 άτομα σ'' όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.