Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τη πώλησης της ΔΕΠΑ γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε η ΔΕΠΑ θα χωριστεί σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι (ΔΕΠΑ Υποδομών) θα είναι οι υποδομές και τα διεθνή δίκτυα, δηλαδή οι υποδομές φυσικού αερίου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας
«Αυτά τα δίκτυα υποδομών, μαζί με τη ΔΕΠΑ που συμμετέχει στα μεγάλα "project", τον TAP, τον IGB και τους μεγάλους αγωγούς, θα γίνουν μία εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο κρατά την απόλυτη πλειοψηφία» (σ.σ. σε πρώτη φάση το σημερινό ποσοστό του 65%), προσέθεσε ο κ. Σταθάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αναλόγως με το τι θα αποφασίσουν τα ΕΛΠΕ αναφορικά με το δικό τους ποσοστό, ενδέχεται να πωληθεί το 14%, αλλά να μείνει στο δημόσιο το 51%.
Σχετικά με το δεύτερο πυλώνα της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι η «ΔΕΠΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αυτή που έχει δηλαδή τις δραστηριότητες στο λιανεμπόριο και στο χονδρεμπόριο με βάση τις συμφωνίες που έχει με άλλες χώρες, ενημερώνοντας ότι «εκεί θα παραχωρηθεί το 50,1% σε ιδιώτη.
«Το Δημόσιο κρατά 14,9% στο εμπορικό κομμάτι μαζί και ορισμένα δικαιώματα βέτο για τα διακρατικά συμβόλαια, αυτά που έχουμε με τη Ρωσία, την Αλγερία και άλλες χώρες. Αυτή είναι η συμφωνία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι ο διαχωρισμός ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ πρέπει να είναι διακριτός. Κι αυτό διότι, η μία εταιρεία θα περάσει υπό τον έλεγχο του Υπουργού Οικονομικών και η άλλη εταιρεία υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην υπάρχει ταύτιση και στα δύο –και στο ΔΕΣΦΑ και στο ΔΕΠΑ- από τον ίδιο φορέα ο οποίος θα επιβλέπει.
«Άρα, ουσιαστικά, το ελληνικό Δημόσιο θα εκπροσωπείται στο ΔΕΣΦΑ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η ΔΕΠΑ θα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών», κατέληξε ο υπουργός.
Αλέξανδρος Διαμάντης