Μειώσεις μισθών για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους στα 498 ευρώ και περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας είναι μερικά από τα "υλικά" της συνταγής των "σοφών" για τα εργασιακά πάνω στην οποία θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο ώστε να κλείσει για την κυβέρνηση και αυτό το κεφάλαιο-απαραίτητο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει στο πόρισμά της, την μείωση των ωρών εργασίας ως εναλλακτική λύση αντί των ομαδικών απολύσεων σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα, και την τοποθέτηση των εργαζομένων σε προσωρινή διαθεσιμότητα, αντί να απολυθούν, εισπράττοντας επίδομα από το κράτος, όπως συμβαίνει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας συνιστάται και η περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών σε δύο περιπτώσεις:
*Για τους νέους κάτω των 25 προτείνεται να αμείβονται με χαμηλότερο μισθό για δύο χρόνια ανάλογα με την εργασιακή τους εμπειρία. Ο μισθός για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αντιστοιχεί τον πρώτο χρόνο στο 85% του κατώτατου των 586€, δηλαδή 498,10 ευρώ ενώ τον δεύτερο χρόνο αυξάνεται στο 95%, δηλαδή 556,7 ευρώ.
*Επιτρέπεται η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς οι οποίες θα λέγονται προσωρινές παρεκκλίσεις και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίρο
Πάντως, όπως ανέφερε και χθες Παρασκευή το liberal.gr, οι απόψεις διαφέρουν εντός της Επιτροπής και σε σχέση με τον κατώτατο μισθό των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Η πλειοψηφία προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη (προτείνεται διετής περίοδος αξιολόγησης του) ενώ οι υπόλοιποι προτείνουν τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια.
Ένα θέμα που η Επιτροπή φαίνεται να διαφοροποιείται από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, είναι η αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. Το πόρισμα εισηγείται να θεωρούνται αντιπροσωπευτικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μόνον εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων κάθε κλάδου ή επαγγέλματος. Πρόκειται στην ουσία για μια ρύθμιση που αν περάσει, αποδυναμώνει ουσιαστικά την προοπτική υπογραφής συλλογικών συμβάσεων καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα είναι σήμερα αριθμητικά ελάχιστη. Στην πράξη αν εφαρμοστεί σύστημα αντιπροσώπευσης με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη, οι όποιες συλλογικές συμβάσεις θα αφορούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων που πιάνουν το όριο του 50%.