Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της διεθνούς εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Γερμανία ανήκει στο «κλαμπ» των χωρών, όπου οι κρατήσεις μέσω Airbnb θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη, ύστερα από την κατάρρευση του 2020.
Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, όπως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιων Ενοικιάσεων που διαθέτει 23 μέλη και 2.457 ακίνητα σε οκτώ περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του προέδρου του φορέα, Νάσου Γαβαλά, οι κρατήσεις για τη φετινή σεζόν βαίνουν αυξανόμενες, ενώ δεν αποκλείεται το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε ορισμένους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, η ζήτηση να αγγίξει τα επίπεδα του 2019.
Η εκτίμηση του κ. Γαβαλά, που είναι επικεφαλής και της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων BnB Mint, συγκλίνει με αυτές παραγόντων του τουρισμού που κάνουν λόγο για επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου. Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν λάβουμε υπόψη ότι αναπόσπαστο κομμάτι της φετινής σεζόν είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Κι αυτό με δεδομένο ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα δίνει το «ελευθέρας» στους πλήρως εμβολιασμένους θα τεθεί σε ισχύ, σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, από την 1η Ιουλίου, γεγονός που εκτιμάται ότι θα «απελευθερώσει» ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις.
Ένα ακόμη στοιχείο «εδραιώνει» τις προσδοκώμενες καλές επιδόσεις του Airbnb. Πρόκειται για τα στοιχεία των πτήσεων από και προς την Ελλάδα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Σύμφωνα δηλαδή, με το Eurocontrol, η πτητική δραστηριότητα (πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού) στην Ελλάδα, την εβδομάδα που διανύουμε, αντιστοιχεί περίπου στο 50% του 2019, ποσοστό που ξεπερνάει το 70% στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σίγουρα, «κλειδί» είναι ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρουν οι αεροπορικές, αλλά εκτιμάται ότι δύσκολα οι ξένες αερομεταφορείς που επιστρέφουν ή ενισχύουν (π.χ. Lufthansa) τα δρομολόγια τους στην Ελλάδα θα πραγματοποιούσαν πτήσεις με χαμηλή πληρότητα.
Η χρυσή εποχή και η κατάρρευση
Πριν την έλευση του κορονοϊού, τα σημάδια κορεσμού του Airbnb είχαν πυκνώσει, γεγονός που είχε οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα για όσους είχαν επιλέξει να μετατραπούν σε…ξενοδόχους. Σε αντίθεση δηλαδή, με τη χρυσή εποχή του Airbnb, κυρίως το διάστημα 2010-2013, οπότε, όσοι μπήκαν στην συγκεκριμένη αγορά, πλούτισαν, την περίοδο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης προσφοράς καταλυμάτων, τα περιθώρια κέρδους είχαν ψαλιδιστεί σημαντικά. Πλέον, ύστερα από την υποχρεωτική συμπλήρωση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης του αριθμού καταχώρησης του ακινήτου, που τηρείται στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ -η Αρχή έχει υπογράψει συμφωνία εκτός από την Airbnb, με τις Booking και την VRBO του ομίλου Expedia-μένει να φανεί πώς θα «αυτορυθμιστεί» η αγορά.
Το 2018 ο τζίρος των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων είχε διαμορφωθεί σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα ήταν τα έσοδα του 2020, που προήλθαν από το σύνολο των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας ενοικίασης. Οι εισπράξεις όμως, μειώθηκαν σε 467,4 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αξιοποιούσαν μέσω Airbnb δεν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, όπου πολλά νοικοκυριά είχαν υπερδανειστεί για να αγοράσουν ένα ακίνητο ώστε να το διαθέσουν σε τουρίστες. Στην Ελλάδα ορισμένοι ιδιοκτήτες-διαχειριστές ακινήτων βρήκαν «καταφύγιο» στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ενώ κάποιοι, που είχαν την απαιτούμενη ρευστότητα, προτίμησαν να περιμένουν.
Σήμερα, σύμφωνα την εταιρεία ανάλυσης AirDNA, στην Αθήνα υπάρχουν 9.122 διαθέσιμα καταλύματα μέσω Airbnb, αριθμός που ανερχόταν σε 13.000 τον Απρίλιο του 2019.