Του Βασίλη Γεώργα
Το τέλος μιας ιστορικής εποχής πολύ μεγάλης δημοσιογραφικής ισχύος και πολιτικής και οικονομικής επιρροής σηματοδοτούν οι εξελίξεις που δρομολογούνται από σήμερα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΔΟΛ το 1922, το ιστορικό συγκρότημα του Τύπου που δημιουργήθηκε από τον Δημήτριο Λαμπράκη περνά σήμερα στον πλήρη έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Οι τρεις τράπεζες αναμένεται να κοινοποιήσουν σήμερα στον ΔΟΛ το έγγραφο καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων του ομίλου και να καταστήσουν έτσι άμεσα πληρωτέα τα περίπου 180 εκατ. ευρώ δανείων που οφείλει σε δάνεια όμιλος. Κάθε μια από τις τρεις τράπεζες αναμένεται να μπλοκάρει παράλληλα τους λογαριασμούς του ΔΟΛ και να κινηθεί νομικά για την έκδοση διαταγών πληρωμής κατά του ομίλου και την ενεργοποίηση των εγγυήσεων επί των περιουσιακών στοιχείων και των τίτλων του συγκροτήματος που τις εξασφαλίζουν έναντι (μέρους) των δανείων τους. Δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν πλέον και διαδικασίες για την απομάκρυνση των σημερινών μετόχων και της διοίκησης του ομίλου (Σταύρος και Πάνος Ψυχάρης) και τον διορισμό νέας διοίκησης.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του μιντιακού συγκροτήματος που σήμερα εκδίδει δύο από τις μεγαλύτερες πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες (ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ), λειτουργεί ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΒΗΜΑ FM) και ιστοσελίδες (in.gr) ενώ παράλληλα συμμετέχει κατά 50% στην εκτυπωτική εταιρεία ΙΡΙΣ.
Οι τράπεζες που κατά το παρελθόν δανειοδότησαν με μεγάλη ευκολία τον ΔΟΛ, καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας πλέον πολύ αυστηρά τραπεζικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Η ίδια η εταιρεία είναι πλέον εκτεθειμένη και στους υπόλοιπους πιστωτές της (οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 235 εκατ. ευρώ) και η προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα προκειμένου να προστατευτεί από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης είναι μονόδρομος.
Σε λίγο καιρό ο ΔΟΛ είτε θα κλείσει οριστικά και θα εκκαθαριστεί από τις τράπεζες που θα βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά του στοιχεία για να ανακτήσουν έστω ένα μικρό μέρος από τα δάνειά τους, είτε θα τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης και δραστικής περικοπής του λειτουργικού κόστους ώστε συνεχίζοντας να λειτουργεί και να εκδίδει εφημερίδες να αναζητήσει νέο επενδυτή. Το πιο δύσκολο σημείο στη δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με τα δάνεια του καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα ζητήσουν να γίνει πολύ μεγάλη διαγραφή χρεών και εκτεταμένη αναδιάρθρωση των αποπληρωμών για να αναλάβουν τη λειτουργία του.
Θα το δούμε κι αυτό; Να είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ξιφουλκούσε κατά των θαλασσοδανείων προς τα ΜΜΕ και ειδικότερα του ΔΟΛ, επί των ημερών της οποίας θα γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα σε «συστημικό» Μέσο Ενημέρωσης; Η εμπλοκή, πάντως, του ονόματος του προέδρου του Δ.Σ της «Αυγής» Βασίλη Μουλόπουλου στις συζητήσεις, παρότι ο ίδιος διέψευσε τον ρόλο του ως διαμεσολαβητή, δείχνει ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την διάσωση του ΔΟΛ είναι υπαρκτό.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ωστόσο «λευκός ιππότης» με αρκετά χρήματα στην άκρη, και αυτός δεν έχει βρεθεί. Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες και ονόματα για ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες των media αλλά και ανθρώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχουν έλθει σε επαφή με τις τράπεζες και τον Σταύρο Ψυχάρη. Τίποτα, όμως, δεν επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται.
Οι φήμες αυτές λειτουργούν προς το παρόν σαν μια τονωτική ένεση για την ψυχολογία των περίπου 560 δημοσιογράφων και λοιπών εργαζόμενων στον ΔΟΛ οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες και μετά την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίησή τους, συνεχίζουν να εκδίδουν έντυπα και να βγάζουν πρόγραμμα στα μέσα του ομίλου.
Στα σενάρια που διοχετεύονται για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους, εμπλέκονται τα ονόματα του μεγαλομετόχου της επίσης υπερχρεωμένης και με προβλήματα Πήγασος (Έθνος, Ημερησία κλπ) Φώτη Μπόμπολα, του συνεταίρου του στην εταιρεία Stoiximan και ιδιοκτήτη της 24 Media Δημήτρη Μάρη καθώς και του ιδιοκτήτη των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Το ενδιαφέρον του ομίλου Μπόμπολα για τον ΔΟΛ έχει παρελθόν από τότε που Πήγασος και ΔΟΛ διαπραγματεύονταν τη μεταξύ τους συνεργασία – συγχώνευση η οποία δεν προχώρησε ποτέ.