Στα πρόσωπα και την αμυντική βιομηχανία μπλοκάρει το νέο Ταμείο

Στα πρόσωπα και την αμυντική βιομηχανία μπλοκάρει το νέο Ταμείο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μπλόκο συνεχίζουν να βάζουν οι θεσμοί στα τρία πρόσωπα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, και που, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Β' Αθηνών, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αυτός είναι ο λόγος που, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πρώτο ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών, "δεν καταλήξαμε για το Υπερταμείο, παρ' ότι στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο η σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πανεπιστημιακός θεωρούνται ότι ανήκουν -ή έχουν επιρροή- στην ομάδα των "53", της οποίας ηγείται ο Ευ. Τσακαλώτος.

Στα παραπάνω πρόσωπα οι δανειστές θεωρούν αφενός ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερ-ταμείου, αφετέρου ότι δεν συγκεντρώνουν τα προσόντα που απαιτούνται για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όσο για το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, οι θεσμοί εκτιμούν ότι ο διορισμός τους στο υπερ-ταμείο συνιστά σύγκρουση συμφερόντων, παρ' ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το αντίθετο.

Είναι μάλιστα τέτοια η σπουδαιότητα που αποδίδουν οι πιστωτές στη στελέχωση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, ώστε λέγεται πως το θέμα έχει φτάσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει προκαλέσει την εμπλοκή ακόμη και του ίδιου του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, τα πρόσωπα για το Ταμείο δεν μονοπώλησαν τη χθεσινή συζήτηση με την τρόικα, αφού οι χειρισμοί γίνονται πλέον σε άλλο επίπεδο.

Στον απόηχο της χθεσινής άκαρπης συνάντησης Τσακαλώτου-θεσμών, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την πεποίθηση πως δεδομένου ότι ως την Παρασκευή πρέπει να το θέμα να κλείσει, εύκολα ή δύσκολα, θα επέλθει μέσα στα επόμενα 24ωρα, συμφωνία. Μένει να φανεί αν η ελληνική πλευρά θα προτείνει νέα πρόσωπα, εφόσον οι πιστωτές εμμείνουν στις αντιρρήσεις τους.

"Ντε φάκτο Γάλλος"

Όσο πάντως οι θεσμοί διαφωνούν στους τρεις προτεινόμενους από την κυβέρνηση, ανοικτό θα παραμένει και το πρόσωπο του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου, όπως και του έτερου μέλους που δικαιούνται να ορίσουν οι θεσμοί.

"Ντε φάκτο" λένε οι πληροφορίες "ο επικεφαλής του θα είναι Γάλλος", και ο Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας, παραμένει ένα εκ των φαβορί για τη θέση. Δεν μπορεί ωστόσο να "κλειδώσει", αν δεν τα βρουν πρώτα η κυβέρνηση με τους θεσμούς ως προς τους τρεις Έλληνες.

Αίτημα εξαίρεσης για την αμυντική βιομηχανία

Δίχως προς το παρόν συμφωνία παραμένει και το ζήτημα της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν το φθινόπωρο στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του Ταμείου.

Διαβάζοντας το τεχνικό μνημόνιο του Ιουλίου, η δεύτερη αυτή λίστα θα συμπεριλάβει το 34% της ΔΕΗ, το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 50% της ΕΥΔΑΠ, και το 51% της ΕΥΑΘ, μέχρι το σύνολο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή την ΕΛΒΟ, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), συν το Αττικό Μετρό, και τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ).

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει εγείρει για την αμυντική βιομηχανία θέμα εθνικής ασφάλειας. Έχει επομένως ζητήσει να εξαιρεθούν από το Ταμείο οι ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, και να αντιμετωπισθούν διαφορετικά.

Συνέχεια της συζήτησης τόσο για τα πρόσωπα, όσο και για τις ΔΕΚΟ θα υπάρξει σήμερα, οπότε και πρόκειται να γίνει ένα συνολικά "τσεκάρισμα" στη λίστα των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.