Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε διοικητές κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου με αφορμή τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis και "άμεση εμπλοκή" του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και πρώην υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.
Η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει στις εθνικές δικαστικές διαδικασίες και σέβεται πλήρως την αρμοδιότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και του δικαστικού συστήματος αναφέρει ο κ. Ντράγκι σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι "η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, "το καταστατικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών μπορούν να απαλλαγούν από το αξίωμα μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι σοβαρών παραπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για αυτό είναι, ο περί ου ο λόγος διοικητής, να έχει κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το τεκμήριο αθωότητας, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για κάθε διοικητή κεντρικής τράπεζας."
Τέλος ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει ότι "η ανεξαρτησία των επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ."
Αναλυτικά η απάντηση του Μ. Ντράγκι:
"Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 13 Φεβρουαρίου 2018.
Η ΕΚΤ έχει λάβει γνώση της εξελισσόμενης έρευνας που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα όσον αφορά την υπόθεση της ελβετικής εταιρείας φαρμακευτικών προϊόντων Novartis την οποία αναφέρετε στην επιστολή σας, καθώς και της εικαζόμενης εμπλοκής του εν ενεργεία διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο παλαιότερων δραστηριοτήτων του οι οποίες δεν σχετίζονταν με το Ευρωσύστημα.
Η ΕΚΤ προφανώς μεριμνά για την ορθή συμπεριφορά όλων των μελών των οργάνων λήψης αποφάσεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών (ΕθνΚΤ) που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, καθώς κρίνει ότι η συμπεριφορά αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης του κοινού στην άμεμπτη άσκηση δημόσιου λειτουργήματος.
Από την άλλη, η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και στις τέσσερις διαστάσεις της (θεσμική, προσωπική, λειτουργική και οικονομική).
Πιο συγκεκριμένα, η προσωπική ανεξαρτησία των διοικητών κατά την άσκηση των σχετιζόμενων με το Ευρωσύστημα καθηκόντων τους αποτελεί βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του Ευρωσυστήματος και τη νομική ενσωμάτωση κάθε ΕθνΚΤ στο Ευρωσύστημα. Αυτή η αρχή κατοχυρώνεται αυστηρά στη Συνθήκη για
τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής η "Συνθήκη") και στο Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ (στο εξής το "Καταστατικό"). Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν ενδείξεις πίεσης ασκούμενης ιδίως σε διοικητές ΕθνΚΤ και αδικαιολόγητης παρέμβασης κατά την άσκηση των σχετικών με το Ευρωσύστημα καθηκόντων τους, οι οποίες θα ήταν ασύμβατες με τη νομική προστασία που παρέχουν η Συνθήκη και το Καταστατικό όσον αφορά την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.
Το Καταστατικό ορίζει ότι ο διοικητής μιας ΕθνΚΤ μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις: (i) εάν δεν πληροί πλέον της απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων του ή (ii) εάν διαπράξει βαρύ παράπτωμα. Τα καταστατικά των ΕθνκΤ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διοικητές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους για λόγους πέραν των δύο προαναφερόμενων. Ως "βαρύ παράπτωμα" νοείται μια κατάσταση κατά την οποία ο διοικητής μιας ΕθνΚΤ κρίνεται ένοχος από δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το τεκμήριο αθωότητας, θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζεται στους διοικητές των ΕθνΚΤ. Τέλος, αν ο διοικητής μιας ΕθνΚΤ απαλλασσόταν από τα καθήκοντά του παρανόμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είχε το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη σχετική εθνική απόφαση παραπέμποντας το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενο παράβαση της Συνθήκης ή κανόνα δικαίου σχετικού με την εφαρμογή της.
Η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει σε εθνικές δικαστικές διαδικασίες και σέβεται απόλυτα τη δικαιοδοσία και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και δικαστικών συστημάτων. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα."
Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Κούλογλου είχε αναφέρει τα εξής:
<<Στα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώνονται εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς από την Novartis στην Ελλάδα, με δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας, Υπουργός κατά την επίμαχη περίοδο και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα «σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής (Αντιπρόεδρος της NOVARTIS), µε τον κ. Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονοµικών, είχε µαζί του µια µαύρη αντρική τσάντα, γεµάτη χρήµατα, τα οποία είµαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε µέσω MINDWORK (εταιρία που ελέγχεται από τη σύζυγό του)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, ο κ. Στουρνάρας είχε επιβάλλει μέτρα δρακόντειας λιτότητας στους Έλληνες πολίτες.
Ερωτάται η ΕΚΤ:
Είναι ενήμερη για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
Τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της;>>