Επιφυλάξεις για την καθιέρωση μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τα μη δεσμευτικά κείμενα με τρίτες χώρες στον τομέα της ενέργειας εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στο συμβούλιο υπουργών ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε τόσο για νομικές όσο και για πολιτικές επιφυλάξεις οι οποίες αφορούν το γεγονός πως ο εκ των προτέρων έλεγχος, περιορίζει την ευελιξία των κρατών - μελών να συνάπτουν διακυβερνητικές συμφωνίες με τρίτες χώρες στην ενέργεια. Και πρότεινε ο έλεγχος αυτός να παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις αναφορικά και με τις προτεινόμενες υποχρεώσεις κοινοποίησης των Συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου οι οποίες όπως είπε αυξάνουν τη διοικητική επιβάρυνση αλλά επιπρόσθετα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το δικαίωμα των εταιρειών να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των όρων των συμβολαίων τους.
Ο υπουργός επεσήμανε πάντως ότι η χώρα μας καταρχήν στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο καθώς και τις βασικές της αρχές. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα εργάζεται με συνέπεια για την βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού αναφερόμενος στις εργασίες κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα αλλά και την προώθηση του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, την αναστροφή ροής του υπάρχοντος αγωγού, καθώς και την υλοποίηση του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου εκδηλώθηκε πρωτοβουλία τεσσάρων κρατών - μελών, (Αυστρίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου), αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια και τη μη χρηματοδότηση πυρηνικών σταθμών ενέργειας από την ΕΕ. Οι τέσσερις χώρες δήλωσαν ότι χρηματοδότηση από την ΕΕ μπορεί να παρέχεται μόνον για ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ η πυρηνική τεχνολογία είναι δαπανηρή και επικίνδυνη και ότι αντιτίθενται στη χρηματοδότηση από την ΕΕ ή σε οποιοδήποτε υποστηρικτικό πλαίσιο για πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας.
Τέλος, στο επίσημο γεύμα του Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης επικύρωσης της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να ξεκινήσει ταχύτερα η εφαρμογή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ