Στο 2,6% ανήλθε ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούλιο στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, όπως προκύπτει από την έκτακτη εκτίμηση της Eurostat. Μπορεί ο πληθωρισμός να αυξήθηκε (ήταν 2,5% τον Ιούνιο), ωστόσο υποχώρησε ο ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης αύξησης των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών.
Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, Τετάρτη (31/7) στη δημοσιότητα, από μόνα τους μπορεί να μην είναι αρκετά για να εκτροχιάσουν μια ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, αλλά ήταν πιθανό να ενισχύσουν τις ανησυχίες για την προσπάθεια της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό.
Μια βασική μέτρηση της υποκείμενης αύξησης των τιμών – η οποία δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό – απέτυχε να παρουσιάσει την αναμενόμενη μείωση και παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,9%.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει κατά πολύ από τότε που έφτασε για λίγο σε διψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2022, όταν είχε ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτερη από την αναμενόμενη επαναλειτουργία της οικονομίας μετά την πανδημία της Covid-19 και τα ακριβότερα καύσιμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά η πρόοδος αυτή έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών πήραν ώθηση από τους υψηλότερους μισθούς. Σε ένα θετικό σημάδι για την ΕΚΤ, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών υποχώρησε στο 4,0% από 4,1% τον Ιούνιο.
Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επηρεαστεί από μεμονωμένα στοιχεία και θα επικεντρωθεί αντίθετα στην ευρύτερη τάση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να αναπηδήσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα φέτος, προτού υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% το 2025.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και ξανά τον Δεκέμβριο, ακυρώνοντας ένα από τα πιο απότομα σερί αυξήσεων στην 25χρονη ιστορία της.