Στo στόχαστρο οι ελκυστικές αποτιμήσεις
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Στo στόχαστρο οι ελκυστικές αποτιμήσεις

Mε τον δεύτερο χαμηλότερο όγκο συναλλαγών της χρονιάς  ( 26,8 εκατ. ευρώ) ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες -0,34% στις 833,36 μονάδες. Φυσικό επόμενο του γεγονότος η υποχρεωτική αργία στο Λονδίνο, αλλά φαίνεται  ότι και οι υπόλοιποι εγχώριοι και μη επενδυτές, προτίμησαν να παρακολουθήσουν την μεγαλειώδη εξόδιο ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Την Παρασκευή οι Οίκοι  DBRS και Μoody’s απείχαν από το να μετακινήσουν την εκτίμησή τους για το ελληνικό αξιόχρεο, δεδομένου ότι παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, η παγκόσμια ανησυχία για το αναπτυξιακό αφήγημα και η αβεβαιότητα που προκαλείται από την ενεργειακή κρίση δεν επιτρέπει  ουσιώδεις μεταβολές στις προβλέψεις τους.

Επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 7 Οκτωβρίου από την Fitch και στις 21 του ίδιου μήνα από τον Standard & Poors.

Oι αγορές  περιμένουν αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της FED, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού σε όλες τις οικονομίες του κόσμου, που έχει επιδράσει αρνητικά στη διεθνή επενδυτική ψυχολογία.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι απώλειες από την αρχή της χρονιάς είναι περιορισμένες σε σχέση με τις διεθνείς, πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο με πολύ καλά στοιχεία και για την ελληνική οικονομία γενικότερα, αλλά και για τα εταιρικά αποτελέσματα ειδικότερα. 

Τον Ιούλιο πράγματι η ελληνική βιομηχανία διατήρησε εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης του τζίρου της που με κύριο μοχλό τα διυλιστήρια, ο αντίστοιχος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, παρουσίασε αύξηση 38,9% έναντι αύξησης 25,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. 

Eπομένως τα δείγματα για την οικονομία εξακολουθούν να υποστηρίζουν ένα σενάριο που θα πλησιάζει το 5,5-6% για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά και με την προοπτική τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να συντηρήσουν την αναπτυξιακή προοπτική και την επόμενη χρονιά αν και σε μικρότερο βαθμό, τη στιγμή που μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, ζουν υπό το φόβο της προσέγγισης της ύφεσης  υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους.

Τα επενδυτικά προγράμματα δεν έχουν χάσει το βηματισμό τους, ακόμα τουλάχιστον, και όσον αφορά ενδεχόμενη επιδείνωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν φαίνεται προς το παρόν κάποια δυναμική προς την κατεύθυνση αυτή. 
Παρόλα αυτά, πολλά θα εξαρτηθούν από το ενεργειακό κόστος που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι εισηγμένες, που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ανάλογα με εταιρείες της Κεντρικής Ευρώπης κάποιες εκ των οποίων έχουν το φόβο μιας αναγκαίας διακοπής λειτουργίας  μονάδων τους  λόγω ενεργειακής ανεπάρκειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο ότι από τα μέσα Αυγούστου, η αγορά έχει υποχωρήσει πέριξ του 8%, έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές εισηγμένες ελκυστικές τιμές, σύμφωνα πάντα με τα θεμελιώδη τους και με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις τους, που καταδεικνύουν αφενός μεν ισχυρή κερδοφορία, αφετέρου δε ισχυρή ρευστότητα και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. 

Ανάλογα και οι αριθμοδείκτες τους αποτυπώνονται ως ιδιαιτέρως ελκυστικοί με την προοπτική και παρά τις ανησυχίες για το δεύτερο μισό της χρονιάς, να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια για επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί η ζήτηση και να συνεχιστεί η πολύ καλή επίδοση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

ΟΤΕ-ΤΙΤΑΝ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- ΦΟΥΡΛΗΣ- ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ-ΟΠΑΠ-  ΑUTOHELLAS αλλά και ΕΕΕ και ΔΕΗ από τις μεγάλες,  αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, εμφάνισαν βελτιωμένα ebitda και καθαρά κέρδη οι περισσότερες εξ αυτών αλλά και οι μικρότερες, MOTOΔΥΝΑΜΙΚΗ, PROFILE, PERFORMANCE, PREMIA, AΛΟΥΜΥΛ,  ΕΛΤΟΝ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ εμφάνισαν εξαιρετικά αποτελέσματα και  ιδιαίτερη δυναμική, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον. 

Πολλές από αυτές αλλά και …επόμενες  των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται, έχοντας διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο των επενδυτών που «βλέπουν» την επόμενη μέρα.  Όταν και εφόσον το διεθνές περιβάλλον διαφοροποιηθεί αυτοί οι τίτλοι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για το ελληνικό χρηματιστήριο ανεβάζοντας ταχύτητα σε ευνοϊκότερες συνθήκες.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ


Οι 830 μονάδες, κρατούν προς το παρόν τις διαθέσεις των πωλητών, με το γνωστό χαμηλό τζίρο που θα αυξηθεί σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης του επιπέδου με επόμενο στόχο τις 813 μονάδες και την πλήρωση του χάσματος  στις 806,42 μονάδες.  Διαφορετικά, η τεχνική αντίδραση για ακόμα μια φορά είναι πιθανή με κομβικό σημείο τη ζώνη των 852-854 μονάδων, που αν υπερβληθεί, θα δώσει την επιστροφή στις 880 μονάδες.