Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να βεβαιώσει τις επόμενες τρεις ημέρες η εφορία προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ο προϋπολογισμός και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης των 3,5% του ΑΕΠ.
Μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 2.242.605 φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρους ύψους 2,59 δισ. ευρώ, ενώ το περυσινό έτος 2.596.663 φορολογούμενοι είχαν πληρώσει 3,8 δισ. ευρώ στην εφορία. Εάν στο επόμενο τριήμερο δεν συγκλίνουν τα νούμερα αυτά θα σημαίνει ότι το 2017 δηλώθηκαν μικρότερα εισοδήματα στην εφορία και κατ' επέκταση βεβαιώθηκαν και λιγότεροι φόροι. Βέβαια, είναι γνωστό ότι δεκάδες χιλιάδες μπλοκάκια έκλεισαν τα βιβλία τους με στόχο να γλιτώσουν από τους υπέρογκους φόρους και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι επιλέγουν την απόκρυψη εισοδημάτων από την εφορία.
Σε κάθε περίπτωση η διαφορά που καταγράφεται είναι σημαντική και εάν δεν καλυφθεί θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων και ένα ενδεχόμενο απόκλισης από τον στόχο που έχει τεθεί με τους δανειστές της χώρας. Στις 26 Ιουλίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα φανεί εάν θα σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ανάταξη των δημοσίων εσόδων.
Το πρώτο καμπανάκι για την πορεία των εσόδων το οικονομικό επιτελείο το έλαβε πριν από περίπου δύο μήνες όταν τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν πτώση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση ήταν αποτέλεσμα των χαμηλότερων εισπράξεων από τον παρακρατούμενο φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και των μειωμένων εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τους φόρους κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
1. Οι άμεσοι φόροι τον Μάιο παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Οι εισφορές που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ανοίξει τρύπα στα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης, τα οποία τον Μάιο μειώθηκαν κατά 19,74 εκατ. ευρώ, για να ανέλθουν σε 58,56 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017.
Όπως φαίνεται αρκετοί επαγγελματίες εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να καταβάλλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα είναι γνωστό από το περυσινό έτος και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της, «η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».
2. Οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ. ευρώ) του Μαΐου του 2017. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, με την υστέρηση να αγγίζει τα 290 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017.