Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το καταστατικό του ΕΛΟΜΑΣ

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το καταστατικό του ΕΛΟΜΑΣ

Αποφάσεις σχετικά με το κατά πόσον οι διατάξεις του καταστατικού του ΕΛΟΜΑΣ, αλλά και οι ακολουθούμενες πρακτικές του επηρεάζουν την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού αναμένεται να λάβει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνεδρίαση της που έχει οριστεί για τις 8 Ιουνίου. 

Η βασική αιτία της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μια συγκεκριμένη διάταξη στο καταστατικό του ομίλου, βάσει της οποίας μια εταιρεία - μέλος του δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια γεωγραφική περιοχή, σε περίπτωση όπου στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται άλλη επιχείρηση - μέλος. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αντιτίθεται στα όσα ορίζει ο νόμος 3959/2011 περί προστασίας ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στις επιχειρήσεις - μέλη του Ομίλου καθώς τοπικές αλυσίδες με σημαντικό αριθμό καταστημάτων δεν μπορούν να επεκταθούν γεωγραφικά λόγω του περιορισμού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς στην προσπάθεια κατάρτισης πλάνου επιχειρηματικής ανάπτυξης. 

Η διάταξη αυτή, δημιουργεί προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική, όσο και  σε άλλες περιφέρειες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.  Ένα δεύτερο θέμα που εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι και αυτό της ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων μελών του ΕΛΟΜΑΣ στο θέμα της παροχής εκπτώσεων μετά τις σχετικές συμφωνίες με τους προμηθευτές. 

Αν, για παράδειγμα, μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων κλείσει μια συμφωνία για παροχή έκπτωσης στις επιχειρήσεις - μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, της τάξεως του 20-25%, η έκπτωση δεν κατανέμεται ισομερώς αλλά ακολουθεί μια διαβάθμιση, ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό των καταστημάτων των επιχειρήσεων και τον κύκλο εργασιών. Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη του καταστατικού ένα μέλος με μεγάλο τζίρο και πολλά καταστήματα θα καρπωθεί όλο το ποσοστό της παροχής, ενώ αντίθετα τα μικρότερα καταστήματα απολαμβάνουν πολύ μικρότερο ποσοστό. 

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ένα, περίπου, χρόνο είχε ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τις συγκεκριμένες διατάξεις του καταστατικού. Ειδικότερα, οι διευκρινίσεις αυτές αφορούν το ποια όργανα του ΕΛΟΜΑΣ συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, κάθε πότε πραγματοποιούνται  και ποια είναι τα κριτήρια, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα επιλογής των προμηθευτών και των κατηγοριών προϊόντων.

Η περίπτωση της Πίτσιας και ο «εμφύλιος» στο εσωτερικό του Ομίλου

Οι προστριβές στον ΕΛΟΜΑΣ δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο αλλά έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα , περίπου, μήνα, με την περίπτωση της αλυσίδας Πίτσιας, η οποία δραστηριοποείται στην περιοχή της Πιερίας και του νομού Θεσσαλονίκης με 27 καταστήματα εκ των οποία το ένα είναι cash and carry. Μάλιστα η αλυσίδα απέκτησε και τρία καταστήματα της αλυσίδας Μαζί markets του επιχειρηματία Κυρ. Χατζημασούρα που δραστηριοποιείται σε Λάρισα, Βέροια και Θεσσαλονίκη, για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η αλυσίδα Μασούτης. 

Όπως είχε γράψει το Liberal σε σχετικό ρεπορτάζ, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα, φέρεται να αμφισβήτησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο εσωτερικό του ομίλου, ζητώντας ταυτόχρονα την αλλαγή της διαχειριστικής επιτροπής (μέλη διοίκησης) που αποτελείται αυτή τη στιγμή από τους επικεφαλής του ΣΥΝΚΑ, του οποίου ο πρόεδρος, Απόστολος Αλεξάκης - είναι και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ΕΛΟΜΑΣ - αλλά και από τους επικεφαλής των αλυσίδων Ανδρικόπουλος (Μπάμπης Ανδρικόπουλος), Γουντσίδης (Χρήστος Γουντσίδης), Γέγος (Βαγγέλης Γέγος) και Ελληνικά Μάρκετ (Γιάννης Πηλίδης). 

Βεβαίως, η περίπτωση της Πϊτσιας δεν είναι η μοναδική καθώς από το 2021 εμφανίστηκε ένα γενικότερο κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΕΛΟΜΑΣ, με  τα νεότερα μέλη που είχαν εισέλθει στο μεταξύ να προτείνουν τη  διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή καινούργιας διαχειριστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας τότε ότι η επιλογή των μελών της δεν έγινε με βάση το καταστατικό του ομίλου καθώς και ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για των υπαρχόντων μελών της. Ωστόσο η πρόταση των συγκεκριμένων μελών αποσύρθηκε στη συνέχεια, με μοναδική επιχείρηση την Πίτσιας,  να εμμένει στην αμφισβήτηση αυτή, εκφράζοντας σειρά ενστάσεων επί των διαδικασιών του ΕΛΟΜΑΣ. 

Η συνέλευση του ΕΛΟΜΑΣ που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου κλήθηκε να αποφασίσει για την αποπομπή της Πίτσιας, η οποία είχε ενταχθεί στον ΕΛΟΜΑΣ πριν ένα χρόνο.Από την πλευρά της επιχείρησης και παρά το γεγονός ότι η συνέλευση των μελών αποφάσισε για την αποπομπή της, υποστηρίζεται ότι υπήρξε σφάλμα με τις εξουσιοδοτήσεις που δόθηκαν προς τρία συγκεκριμένα μέλη, τα οποία δεν παρέστησαν δια ζώσης.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι αυτά τα μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής, ενώ πρόθεσή τους ήταν να ψηφίσουν το αντίθετο, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση επί της διαδικασίας.

Η εταιρεία Πίτσιας, όπως άλλωστε είχε αναφέρει η διοίκηση της, μετά την αποφασισθείσα από την συνέλευση αποπομπή της είχε αναφέρει ότι θα διεκδικήσει το δίκιο της αφενός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφετέρου στις δικαστικές αίθουσες. Για το πρώτο σκέλος της προσφυγής οι εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο δίμηνο ενώ για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του ΕΛΟΜΑΣ οι εξελίξεις αναμένεται να συνεχισθούν στις αίθουσα των δικαστηρίων.