Του Χρήστου N. Κώνστα
Τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας βάζει εκ νέου στο στόχαστρο η κυβέρνηση με τον Παύλο Πολάκη να πρωτοστατεί και το Μέγαρο Μαξίμου να σιγοντάρει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις απέλπιδες προσπάθειες απομάκρυνσής του πριν την λήξη της θητείας βρίσκοντας ταυτόχρονα και ένα θέμα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη κυρίως από την νέα της υπαναχώρηση, τον «συμβιβασμό» όπως αποκάλεσε ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία για την πρώτη κατοικία.
Ένα δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ έφερε στην επικαιρότητα ένα θέμα που αφορά στην ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε από τον Επίκουρο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Κούτρα, σε βάρος πρώην στελέχους της Εθνικής τράπεζας και νυν προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην Τράπεζα της Ελλάδος κ. Γ. Πάσχα.
Αμέσως ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων με τον Π. Πολάκη να ζητά ακόμη και την παραίτησή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υποστηρίζοντας πως «γεννιούνται ερωτήματα για τον κ. Στουρνάρα που έτρεξε να ελέγξει το δικό μου νόμιμο δάνειο απλά και μόνο για να με σπιλώσει. Το δεξί χέρι του κ. Στουρνάρα που είναι ο κ. Πάσχας».
Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Πάσχας «τον εκπροσωπεί (σσ τον Γ. Στουρνάρα) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν πήρε χαμπάρι» και κατέληξε λέγοντας «Δεν ντρέπεται να μην τον έχει απολύσει; Να μην με έχει καλέσει να τους πάω εγώ στοιχεία για πολιτικούς που δεν αποπλήρωσαν, εταιρείες με δάνεια που δεν πληρώνουν; Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος; Ευαισθησία δείχνει μόνο απέναντι σε αντιπάλους του;»
Τη σκυτάλη έλαβε, δείχνοντας πως η επίθεσή κατά του διοικητή της ΤτΕ αποτελεί γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος έθεσε μάλιστα θέμα για το πως διοικεί την Τράπεζα «O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε παλαιότερες υποθέσεις όπως του κ. Πολάκη είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά και δεν φαίνεται να επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά σχετικά με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίο ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ κάτι το οποίο δημιουργεί μέγιστο ηθικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα. Είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την δημόσια τοποθέτησή του καθώς εγείρει τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδας».
«Αναμένουμε τις εξηγήσεις, τις απαντήσεις και την δημόσια τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα σε σχέση με το ζήτημα αυτό το οποίο είναι μείζον».
Πρόκειται για την πολλοστή επίθεση κατά του διοικητή της ΤτΕ από την κυβέρνηση που επιθυμεί όπως όλα δείχνουν την απομάκρυνσή του πριν τις εθνικές εκλογές. Και αυτό διότι μόνο μια παραίτηση του Γ. Στουρνάρα θα τους επιτρέψεις να τοποθετήσουν στη θέση του άνθρωπο εμπιστοσύνης.
Τι έχει συμβεί
Από την πλευρά του πάντως ο Γ Πάσχας αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Το θέμα όμως είναι ότι υπάρχει μια ποινική δίωξη η οποία ασκήθηκε από τον Επίκουρο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Κούτρα, σε βάρος του πρώην στελέχους της Εθνικής τράπεζας και νυν προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλής συνέργειας σε απιστία και ηθικής αυτουργίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
Σε τι αφορούν οι κατηγορίες
Οι κατηγορίες συνδέονται με τρία δάνεια που φέρεται να έλαβε, ενδοϋπηρεσιακά, από την Εθνική Τράπεζα, τα οποία μαζί με τους τόκους αγγίζουν περίπου το ποσό των 800.000. Τα δάνεια αυτά, εγκρίθηκαν, το 2007, σύμφωνα με την κατηγορία, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους ενώ μέχρι στιγμής φαίνονται να μην εξυπηρετούνται. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δάνειο 590.583, ένα 119.053 και ένα 92.450 ευρώ, χωρίς να αποπληρώνεται κανένα εξ αυτών.
Η υπόθεση αφορά ένα bonus που είχε χορηγηθεί στην εποχή της μεγάλης χρηματιστηριακής άνθισης από την τότε διοίκηση της Εθνικής. Όχι στον κ. Πάσχα μόνο αλλά σε 220 στελέχη του Ομίλου. Το bonus αυτό είχε τη μορφή χαμηλότοκου δανείου για την αγορά μετοχών της Εθνικής με την πρόβλεψη να αποπληρώνεται από τα μερίσματα και τις υπεραξίες της μετοχής της Τράπεζας.
Η συνέχεια γνωστή. Η μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε και τις μετοχές στο ναδίρ με αποτέλεσμα η Τράπεζα να προσφέρει επιμηκύνσεις και ρυθμίσεις της οφειλής σε όλα όμως τα στελέχη που είχαν λάβει το σχετικό δάνειο.