Αν και ακόμα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ δεν έχουν δώσει στοιχεία στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τις εκκρεμείς συντάξεις, (παρά τις επιστολές τους επικεφαλής του γραφείου) η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα βάζοντας σε λειτουργία τις «ηλεκτρονικές αιτήσεις», όπως αναφέρετε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού στα μέσα Σεπτεμβρίου καταγγείλει τον ΕΦΚΑ για τη μη παροχή στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ακόμα υπουργείο και ΕΦΚΑ δεν έχουν αποστείλει στοιχεία και είναι άγνωστο το πότε θα γίνει αυτό. Πάντως από τις αρχές του έτους τα οφειλόμενα ποσά έχουν αυξηθεί καθώς έχουν αυξηθεί και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τις οποίες όμως ο μηχανισμός δεν μπόρεσε να διεκπεραιώσει καθότι όλα μέχρι τώρα γίνονταν στο «χέρι».
Σύμφωνα με το προσχέδιο οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία, που κράτησε τους υπαλλήλους μακριά από την εργασία τους καθώς και στη σημαντική αύξηση αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα η κυβέρνηση, έκανε αυτό που θα έρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια έθεσε σε εφαρμογή τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Ατλας», ενώ αύξησε και το ύψος της προσωρινής σύνταξης, μειώνοντας αντίστοιχα τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τον τρόπο αυτό όπως υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης θα ελαφρυνθεί ο όγκος εργασίας και θα μπορούν πλέον να ασχολούνται με την εκκαθάριση των παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς συντάξει και γενικότερα οι οφειλές του Δημοσίου είναι από τα θέματα που έχει εγείρει ενστάσεις και έχουν χτυπήσει καμπανάκια από τις Βρυξέλες. Μάλιστα τα θέματα αυτά παραμένουν ανοιχτά εν όψει της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μπορέσει να δείξει κάποια πρόοδο ώστε να ξεκλειδώσει ποσό ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFΑ’s και SMP’s) που θα τις επιστρέψουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Ιουλίου τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 1,709 δισ. ευρώ, έναντι 1,329 δισ. τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να δώσει νέο χρονοδιάγραμμα στους θεσμούς για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες ο μηδενισμός τους προσδιορίζεται στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2021,
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες μέρες διατέθηκε ποσό 140 εκατ. ευρώ πο αφορούσαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υγείας του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες στις αρχές του έτους, εκτός από τις συντάξεις θα απομένουν περίπου 300 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους λοιπούς φορείς.
Βέβαια, υπάρχει και ένα ποσό ληξιπρόθεσμων περίπου 200-300 εκατ. ευρώ που είναι αμφισβητήσιμο, εκκρεμεί στα δικαστήρια και δεν το περιλαμβάνει στους υπολογισμούς της η κυβέρνηση.