Στο τραπέζι των δανειστών 8 εκκρεμότητες με το υπερ-Ταμείο

Στο τραπέζι των δανειστών 8 εκκρεμότητες με το υπερ-Ταμείο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στην καρδιά της συζήτησης για το πως θα λειτουργήσει το νέο υπερ-Ταμείο, καθώς και για το πρόσωπο που θα το μανατζάρει, μπαίνουν από τις αμέσως επόμενες ημέρες, κυβέρνηση και δανειστές, ξεκινώντας την δεύτερη αξιολόγηση.

Το αν το πολιτικά δύσκολο αυτό θέμα, θα “ρολάρει”, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά ή θα δημιουργήσει προσκόμματα στους κόλπους της κυβέρνησης, μένει να φανεί.  Το πόσο ακανθώδες ωστόσο ζήτημα είναι, το επιβεβαιώνει εμφατικά τόσο το "όχι" Σκουρλέτη από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ (σσ: "δεν ήταν ανάμεσα στα όσα δεσμευτήκαμε το Σεπτέμβριο του 2015"), όσο και οι προ εβδομάδας ταυτόσημες πιέσεις Σόιμπλε- Eurogroup στην κυβέρνηση "να έχει ορίσει τη διοίκηση του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους".

Το πιο καυτό θέμα αφορά τον μάνατζερ- επικεφαλής του Διοικητικού του Συμβουλίου. Στο παρασκήνιο λέγεται πως ένα πρόσωπο εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελαν και οι δύο πλευρές, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί, αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε. Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι το πρόσωπο δεν έχει ακόμη βρεθεί, και εύχονται να συνδυάζει τη διπλή ιδιότητα, αφενός να είναι κοινής αποδοχής, αφετέρου κατάλληλος για τη δουλειά. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, ότι το όνομα είναι συμφωνημένο. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα - λέει αυτή η συλλογιστική- να συμφωνούσαν το Σεπτέμβριο οι θεσμοί με τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά πρόσωπα για το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου (Ολ. Χαρίτου, Γ. Σταμπουλής, Γ. Ταβλάς), αν πρώτα δεν τα είχαν βρει με την κυβέρνηση στο όνομα του μάνατζερ. Η ανάγνωση αυτή λέει ότι οι θεσμοί συναίνεσαν στα τρία ονόματα, έχοντας όμως πρώτα εξασφαλίσει συμφωνία στο όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου. Απλώς το πρόσωπο θα ανακοινωθεί, όπως προβλέπει το τυπικό, από το Εποπτικό Συμβούλιο.

Όποια και να είναι η σωστή ερμηνεία, τέσσερις μήνες καθυστέρησης δεν είναι λίγοι. Ανατρέχοντας στον εφαρμοστικό νόμο του περασμένου Μαίου (ν.4389/2016- 27-5-2016), διαβάζουμε ότι το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου έπρεπε να έχει επιλεγεί από τον Ιούνιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Διοικητικού του Συμβουλίου. Το τελευταίο, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί σε σώμα εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε μέσα στον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί ο Κανονισμός και να έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του Ταμείου. Μέσα στον Νοέμβριο προβλεπόταν ότι θα έχουν επιλεγεί και τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών του Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, Εταιρεία Συμμετοχών του Δημοσίου -ΕΔΓΣ), πλην του ΤΧΣ, όπου η επιλογή θα γίνει από την ΕΚΤ.

Πέντε σχεδόν μήνες μετά τίποτα απ'' όλα αυτά δεν έχει γίνει, γεγονός που εύκολα εξηγεί τα προ ημερών γερμανικά βέλη. Το μοναδικό που έχει συμβεί από τα παραπάνω είναι το ΦΕΚ που πήρε στις 10 Οκτωβρίου ο διορισμός των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου.

Σε αυτό το μοτίβο καθυστερήσεων, η ελληνική πλευρά καλείται να επιταχύνει, και με τη τεχνογνωσία που της παρέχουν αφειδώς γάλλοι εμπειρογνώμονες, να βάλει χωρίς χρονοτριβή, τις βάσεις για την νέα "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας", όπως ονομάζεται το υπερ-Ταμείο.

Τα εκκρεμή αυτή τη στιγμή θέματα, για κάποια εκ των οποίων οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ήδη ξεκινήσει- όπως τουλάχιστον λέγεται- αφορούν στην νομική υπόσταση της νέας εταιρείας, και συγκεκριμένα :

  • Στην καταχώρηση του Καταστατικού της στο ΓΕΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορείου.
  • Στην εύρεση έδρας, όπου απ'' ότι λέγεται συζητώνται διάφορα κυβερνητικά κτίρια.
  • Στην έκδοση απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών για την κατάθεση 40 εκατ. ευρώ, όσο το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο, σε λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Στην συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου για τον ορισμό των 5 έως 7 μελών του Δ.Σ. της εταιρείας, ανάμεσα στα οποία και το πολιτικά κρίσιμο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου. 
  • Στην σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου της εταιρείας, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, και η οποία μέχρι και την υιοθέτηση Εσωτερικού Κανονισμού, θα λάβει τις πρώτες απαραίτητες αποφάσεις για τη λειτουργία της εταιρείας, κατόπιν πρότασης του Εποπτικού Συμβουλίου.
  • Στην εν συνεχεία κατάρτιση από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, του Εσωτερικού Κανονισμού που θα ρυθμίζει τη λειτουργία της και των άμεσων θυγατρικών της (εταιρική διακυβέρνηση, κώδικας δεοντολογίας, λογιστικά πρότυπα, τυχόν ανάθεση ειδικών καθηκόντων σε μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πολιτική επενδύσεων και διαχείρισης κινδύνων, κ.ό.κ).
  • Την απόφαση ένταξης στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), θυγατρική της εταιρείας, και των υπολοίπων ΔΕΚΟ, το αργότερο ως το τέλος του έτους. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο οι ΔΕΗ (34%), ΕΥΔΑΠ (50%), ΕΥΑΘ (51%), καθώς επίσης οι ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΚΑ.
  • Την μεταβίβαση μέχρι το τέλος του έτους στο νέο Ταμείο, μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δίχως να είναι σαφές τι ακριβώς θα εξαιρεθεί.