Την έγκριση του εγχειρήματος άντλησης κεφαλαίων της ΔΕΗ, το τέλος του οποίου θα τη βρει να ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες, με το Δημόσιο να διατηρεί την καταστατική μειοψηφία, έδωσε προ ολίγου η Έκτακτη Γενική της Συνέλευση. Με ποσοστό άνω του 99% οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πλέον η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία με ορόσημο το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, οπότε και πρόκειται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Στο ταμπλό, η μετοχή έφτασε νωρίτερα και τα 9,21 ευρώ, κάνοντας τη 13η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 14 και έχοντας υπερκαλύψει τις απώλειες των πρώτων ημερών αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ.
Τα πάντα δείχνουν ότι η επιτυχία του εγχειρήματος είναι όχι απλώς εξασφαλισμένη αλλά και ότι η εταιρεία έχει συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν τριπλάσιες από το αρχικό ποσό των 750 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προγραμματισμός. Εδώ και ημέρες, τα αιτήματα από funds και ξένους θεσμικούς για πακέτα νέων μετοχών, λέγεται ότι προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που φαίνεται ότι η ΔΕΗ έχει αναθεωρήσει το τελικό ποσό άντλησης, το οποίο δεν αποκλείεται και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή πολλών και πολύ μεγάλων ξένων funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στο δια ταύτα, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, δεν έλειψε η «γκρίνια» κάποιων μικρομετόχων αναφορικά με την απώλεια του δικαιώματος προτίμησης που θα υποστούν, με τη διοίκηση Στάσση να απαντά ότι οι μέτοχοι στην Ελλάδα εφόσον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, θα μπορούν να συμμετάσχουν.
Στα ερωτήματα μετόχων, η πλευρά της ΔΕΗ επανέλαβε τη θέση της ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης είναι η μόνη διαδικασία που διασφαλίζει διαφάνεια μέσω του βιβλίου προσφορών, ότι πρόκειται για μια παγιωμένη πρακτική διεθνώς και ότι ανάλογα δικαιώματα λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων funds και θεσμικών.
Σε επίπεδο ονοματολογίας, ακούγεται ότι μεγάλα πακέτα έχουν ζητήσει κατά τις επαφές που προηγήθηκαν γνωστά funds, όπως οι CVC Capital και Blackrock, ενώ συνολικά το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Στην λογική αυτή, θέση στην ΑΜΚ θα μπορούσαν να πάρουν θεσμικοί, όπως οι Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (έχει ήδη ποσοστό 5% στην εταιρεία), έως και τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ.