To «στοίχημα» (και) του 2024: Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2,2 δις. ευρώ με μείωση συντελεστών
Shutterstock
Shutterstock

To «στοίχημα» (και) του 2024: Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2,2 δις. ευρώ με μείωση συντελεστών

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών είναι μια γνώριμη και δοκιμασμένη συνταγή για την σημερινή κυβέρνηση η οποία απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο από το 2019 και μετά. Έτσι, θα επαναληφθεί και το 2024.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή, θα προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα του 2024 θα είναι αυξημένα κατά 2,2 δις. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2023 (θα εξαρτηθεί βέβαια και από το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά). Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς δεν έχει κανένα νέο φορολογικό μέτρο. Αντίθετα, έχει την αύξηση του αφορολογήτου για γονείς με παιδιά κάτι που θα ελαφρύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Πώς θα συγκεντρωθούν αυτά τα επιπλέον 2,2 δις. ευρώ; Τα 1,1 δις. ευρώ, δηλαδή τα μισά, υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία (δηλαδή τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης) και τα υπόλοιπα μισά από την άμεση φορολογία δηλαδή κυρίως από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Έτσι, στην αύξηση των εσόδων θα στηριχθεί για μια ακόμη φορά η προσπάθεια παραγωγής περισσότερων πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η αναλογία ως προς το ΑΕΠ να φτάσει πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία θα συγκεντρωθούν από τον ΦΠΑ. Ο συντελεστής του 13% ή του 24% θα επιβάλλεται ούτως ή άλλως επί υψηλότερων τιμών ενώ προβλέπεται και μεγαλύτερη κατανάλωση καθώς προβλέπεται ότι και το 2024 θα είναι χρονιά ανάπτυξης. Το οικονομικό επιτελείο δεν ποντάρει στο ότι θα γίνουν θαύματα μέσα στην επόμενη χρονιά στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά οποιοδήποτε επιπλέον έσοδο, καλώς να έρθει. Όσον αφορά στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, θα προβλεφθούν σταθεροποιητικές τάσεις καθώς δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς τι θα γίνει με την κατανάλωση των καυσίμων. Είναι συνθήκες γεμάτες αβεβαιότητα και όσον αφορά στις τιμές και όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες.

Από την άλλη, στο μέτωπο της άμεσης φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο είναι βέβαιο ότι θα μαζέψει περισσότερα έσοδα. Πρώτον, τα κέρδη των επιχειρήσεων κατά τη φετινή χρονιά (αυτά δηλαδή που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν του χρόνου) κινούνται έντονα ανοδικά οπότε οι εισπράξεις θα είναι σίγουρα περισσότερες. Από την άλλη αναμένεται και πάλι αύξηση δηλωθέντων εισοδημάτων από τα φυσικά πρόσωπα. Μόνο η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του 2023 και μετά από τον Μάιο του 2024, αλλά και η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, θα φέρουν σαφώς περισσότερα έσοδα λόγω της παρακράτησης. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες μετά και τα αιτήματα των δήμων για διορθώσεις, είναι όμως δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένες και θα έχουν σχεδόν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.