(Φωτ.: Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μοίραζαν ζάχαρη στους περαστικούς)
Της Ξανθής Γούναρη
Στον αέρα βρίσκεται η άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που έλαβε με ΠΝΠ κεφαλαιακή ενίσχυση 30 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τα ταμεία είναι άδεια. Οι απλήρωτοι παραγωγοί απειλούν με καταλήψεις από τις 12 Ιανουαρίου εάν δεν εισπράξουν το υπόλοιπο των 8 εκατ. ευρώ που τους οφείλεται για την περσινή περίοδο. Η συμφωνία με τους Βραζιλιάνους δεν φαίνεται να προχωράει. Και η εταιρεία έχει συμπληρώσει οκτώ ζημιογόνες χρήσεις, όταν η συνολική παραγωγή ζάχαρης δεν φθάνει να καλύψει ούτε το 10% της εγχώριας κατανάλωσης.
Μόνο το 20%, ήτοι τα 2 από τα 10 εκατ. ευρώ, από τις περσινές οφειλές έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί τεύτλων, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν πείθονται από τις υποσχέσεις της διοίκησης για διευθέτηση έως τέλος του μήνα, δίνοντας τελεσίγραφο πως εάν δεν λάβουν μία ξεκάθαρη απάντηση μέχρι τις 12/1, είτε για το πότε θα πληρωθούν, είτε για ραντεβού με τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης) ώστε να επιληφθούν των θεμάτων που διαιωνίζονται, θα επαναλάβουν την περσινή τους διαμαρτυρία με κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν νομικά κατά της βιομηχανίας για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους.
Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας, Δημήτρης Γιαννακίδης, χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου, όχι μόνο για την πληρωμή των παραγωγών, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, καθώς μέχρι τότε –όπως είπε– θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, γιατί διακυβεύεται και η βιωσιμότητα της ΕΒΖ.
Ας σημειωθεί ότι το Δ.Σ. της ΕΒΖ καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, τον ορισμό/εκλογή των μελών των επιτροπών ελέγχου και την εκλογή ανεξαρτήτων μελών.
Προφανώς η έκτακτη συνέλευση έχει να κάνει και με τις πληροφορίες ότι στα τέλη Ιανουαρίου λήγει η ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.
Με όρους η νέα σπορά
Η αβεβαιότητα για την πληρωμή των παραγωγών, που το 2015 ανερχόταν σε 1.200 (λιγότεροι κατά 800 συγκριτικά με πρόπερσι και έναντι των 8.000 που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια), δημιουργεί ακόμη ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ΕΒΖ, καθώς πλέον ζητούν να περιληφθεί στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί με τη βιομηχανία για τη νέα (φετινή) καλλιεργητική περίοδο ο όρος διασφάλισης των χρημάτων τους, διαφορετικά λένε ότι δεν θα σπείρουν.
Πέραν των οφειλόμενων στους παραγωγούς πάντως, πρέπει να βρεθούν κι 3 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για να εξοφληθούν οι μεταφορικές εταιρείες που μετέφεραν τα τεύτλα από τις Σέρρες και τη Λάρισα, ενώ υπάρχουν κι άλλα χρέη για το φυσικό αέριο κλπ.
Συνεχίζονται οι ζημιές
Η βιομηχανία έκλεισε τη χρονιά (ετήσια χρήση 1/7/2014 – 30/6/2015) με ζημιές - ρεκόρ σε ενοποιημένο επίπεδο ύψους 72,4 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 148 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για το πρώτο τρίμηνο της νέας της χρήσης (από 1η Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου) καταγράφεται μεν μείωση εργασιών κατά 27,05% σε επίπεδο μητρικής και κατά 52,33% σε επίπεδο Ομίλου, αλλά οι ζημιές μειώθηκαν ελαφρώς προ και μετά φόρων.
Συγκεκριμένα κατά το α' τρίμηνο, τα αποτελέσματα προ φόρων της μητρικής παρουσίασαν ζημιές 5,991 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,377 εκατ. ευρώ και του Ομίλου ζημιές 6,111 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,381 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ακόμα, τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 6,165 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,245 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων να παρουσιάζουν ζημιές 6,656 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,630 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών της ΕΒΖ (εταιρεία Grant Thornton) για τη χρήση από 1η Ιουλίου 2014 έως 30 Ιουνίου 2015 δίνεται έμφαση και εφιστάται η προσοχή στο ότι «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ΕΒΖ κατά την 30ή Ιουνίου 2015 έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ.Ν.2190/1920».