«Η αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι σημαντική διότι πέρασαν 18 χρόνια από τότε που είχαμε την τελευταία αναθεώρηση το 2003» δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέχεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων επανεξέτασης της στρατηγικής της ΕΚΤ.
«Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Έχουμε μεγάλες μεταβολές που επηρεάζουν το οικονομικό περιβάλλον, όπως δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ βαθιές κρίσεις έχουν συγκλονίσει την υφήλιο» ανέφερε και πρόσθεσε «άρα αισθανόμαστε ότι τώρα είναι η ώρα να λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα και να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη νομισματική πολιτική για το καλό των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως των Ελλήνων».
«Καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές κρίσης»
Επιπλέον, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι με τη νέα στρατηγική της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το ευρωσύστημα προετοιμάζεται καλύτερα προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικές οικονομικές διαταραχές, υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας
Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να αντιδρούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις οικονομικές εξελίξεις και να διατηρούν ευνοϊκές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και σταθερές τις τιμές.
«Με αυτόν τον τρόπο θα εξακολουθήσουμε να συμβάλλουμε στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με γνώμονα πάντοτε τη διατηρήσιμη ευημερία όλων των πολιτών της Ευρώπης, και βεβαίως των Ελλήνων» , αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα διδάγματα των προηγούμενων δεκαετιών
Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, η αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής προσέφερε στο Ευρωσύστημα μια ζωτική ευκαιρία για καταγραφή των διδαγμάτων που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση της ικανότητάς της να επιτύχει τον βασικό στόχο της και στο μέλλον.
Παράλληλα έδωσε την δυνατότητα στο Ευρωσύστημα να γίνει πιο εξωστρεφές μέσω της επανεξέτασης των επικοινωνιακών πρακτικών του, ώστε να ενισχύσει το διάλογο με τους πολίτες, να ακουστεί αλλά και να τους ακούσει καλύτερα. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εκδηλώσεις δημόσιου διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις υπόλοιπες εθνικές κεντρικές τράπεζες στις χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η αναθεωρημένη στρατηγική προσδιορίζει ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα όταν το Ευρωσύστημα επιδιώκει την αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε σύγκριση με την διατύπωση που ίσχυε ως τώρα, η προσέγγιση αυτή καθιστά πλέον σαφές ότι το 2% δεν αποτελεί το ανώτατο επίπεδο το οποίο θεωρείται αποδεκτό για τον πληθωρισμό.
Πελαγίδης: Κίνδυνος εκτροχιασμού
Σημειώνεται ότι την εκτίμηση πως η αναθεώρηση στρατηγικής που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει στην τελευταία ευελιξία και πολύ πιο καθαρή στόχευση εξέφρασε από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο Θ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η νέα στρατηγική της ΕΚΤ είναι «ευέλικτη, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένη και με καθαρή στόχευση. Νομίζω επίσης ότι ικανοποιεί όλες τις πλευρές και δεν θα έλεγα ότι είναι μια μονοσήμαντη απόφαση. Είναι σημαντικό επίσης ότι κερδήθηκε συναίνεση καθώς είδα ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο πάντως να δούμε την πολιτική αυτή στην πράξη και κυρίως το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πραγματική οικονομία».
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε πάντως ότι το μεγάλο ζήτημα σχετικά με την νομισματική πολιτική και τη ρευστότητα είναι ότι «η απαραίτητη σε κάποιο βαθμό πολιτική αυτή μπορεί να καταλήξει σε εθισμό και το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι, καθώς θα υποχωρεί η επίδραση της πανδημίας όπως ελπίζουμε, το πόσο μαλακά θα πατήσουμε το φρένο. Γιατί μπορεί αν το φρένο είναι απότομο και αναγκαστικό να γίνει αυτό που λέμε “τετ-α-κε”, ή αλλιώς εκτροχιασμός και οι απώλειες να είναι μεγάλες». Πάντως, τόνισε, αυτό αφορά πρωτίστως τις ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Πελαγίδης: Νέα στρατηγική της ΕΚΤ - Ρευστότητα και κίνδυνος εκτροχιασμού