Από την αρχή του έτους οικονομολόγοι προειδοποιούν πως το 2016 θα είναι μια από τις δυσκολότερες χρονιές μετά το 2008 για τις αγορές, σχολιάζουν αναλυτές της Stratfor, επισημαίνοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα παγκοσμίως. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες οικονομίες περιέρχονται σε δυσμενή θέση λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και την επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Η οικονομία της Ιταλίας είναι η πλέον προβληματική στην Ευρώπη και πολλοί αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πως η ιταλική οικονομία ενδέχεται να επηρεάσει την Ευρωζώνη.
Στην τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία η Ιταλία, και κυρίως ο τραπεζικός τομέας της, ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, σχοιλιάζει η Stratfor. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 18% αυτό το έτος, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη και πιο προβληματική ιταλική τράπεζα, η Monte dei Paschi, έχει χάσει το 50% της αξίας της κατά την διάρκεια της ίδιας περίοδος. Ωστόσο, η πιο δραματική υποχώρηση έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα, ενώ η ιταλική ρυθμιστική αρχή του χρηματιστηρίου έκρινε απαραίτητο να αναστείλει την βραχυπρόθεσμη πώληση των μετοχών της Monte dei Paschi σε μια προσπάθεια να αποστρέψει την περαιτέρω υποχώρηση της μετοχής.
Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, με τα τοξικά δάνεια να έχουν ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ ενώ η Monte dei Psachi είχε έναν εξαιρετικά αδύναμο ισολογισμό και πριν από το 2013.
Η κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα υποβόσκει καιρό τώρα και οι αγορές ανησυχούν για πρώτη φορά από το 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να σωθεί το ευρώ.
Το sell-off των αγορών θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα την ιταλική οικονομία. Οι νέες μεταρρυθμίσεις αυξάνουν το ρίσκο κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα και οδηγούν τους καταθέτες και τους επενδυτές να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Οι ιταλικοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να βρουν λύσεις ώστε να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και να καθησυχάσουν τις αγορές. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι ένα σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης που, όμως, είναι αδύνατο σε αυτό στάδιο λόγω των νέων μεταρρυθμίσεων και του γεγονότος ότι τα προγράμματα διάσωσης εφαρμόζονται σε χώρες που βρίσκονται σε πιο βαθιές κρίσεις.
Μια εναλλακτική λύση, θεωρητικά, θα ήταν να αγοράσει μια άλλη τράπεζα την Monte dei Paschi και να αναλάβει τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία της με έκπτωση, ώστε να ανταποκριθούν θετικά οι αγορές.
Η πιο ελπιδοφόρα λύση θα ήταν οι παγκόσμιες αγορές να ανακάμψουν μετά τον Ιανουάριο και η παγκόσμια οικονομία να ομαλοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από καθησυχαστικές ομιλίες από τους παγκόσμιους αξιωματούχους.
Ωστόσο, με τις δομικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα, με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, με την οικονομική αστάθεια της Κίνας να αυξάνεται και με την Ε.Ε. να πλήττεται από την προσφυγική κρίση, οι ελπίδες για μια τέτοια βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας μάλλον είναι υπερβολικές.