Στροφή στην καθημερινότητα με χαμηλότοκα δάνεια και μέτρα στήριξης
Shutterstock
Shutterstock

Στροφή στην καθημερινότητα με χαμηλότοκα δάνεια και μέτρα στήριξης

Οι ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν, ο ανασχηματισμός έγινε, οι νέοι υπουργοί παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να συντάξει και τον προϋπολογισμό του 2025 αλλά και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι το 2028. Πλέον ο δρόμος είναι στρωμένος και ανοικτός για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο «στροφή στην καθημερινότητα».

Το κυριότερο μήνυμα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Το ζητούμενο επομένως είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν απαντήσεις στο «μέτωπο» της ακρίβειας, στην αποτελεσματικότητα της επιδοματικής πολιτικής, στο ύψος των εισοδημάτων και στο στεγαστικό ζήτημα που αποτελούν αυτή τη στιγμή και τις βασικές πηγές δυσαρέσκειας.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ήδη ο νέος υπουργός δρομολόγησε κύκλο επαφών με εκπροσώπους της αγοράς (κυρίως τα supermarket και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων) με στόχο να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για μειώσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Ο κλάδος των τροφίμων ζητάει περιορισμό των διοικητικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί το προηγούμενο διάστημα (π.χ. καλάθια, ειδικές σημάνσεις κλπ.) καθώς εκτιμούν ότι αυτά τα μέτρα έχουν και σημαντικό οικονομικό κόστος που αν πάψει να υπάρχει θα μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν περισσότερες προσφορές. Από την άλλη στην κυβέρνηση εκτιμούν (και η ΤτΕ συμφωνεί όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεσή της) ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα και άμεσα; Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της μάχης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η κυβέρνηση φαίνεται να εξασφαλίζει δύο θετικές απαντήσεις από την πλευρά της Ευρώπης ώστε να δρομολογήσει μέτρα με άμεσο αποτέλεσμα. Η πρώτη απάντηση αφορά στην εξασφάλιση δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθεί η επόμενη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου», μέτρο με πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά. Η δεύτερη απάντηση, δόθηκε χθες και αφορά στο όριο αύξησης των δημοσίων δαπανών. Για το 2025, οι δαπάνες μπορούν να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Αυτό το ποσό «χωράει» όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για το 2025 (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση συντάξεων, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μόνιμη απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και πάγωμα του ΦΠΑ στα ακίνητα) ενώ ενδεχομένως να προκύψουν και κάποια περιθώρια για ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Ήδη, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Οικογένειας, προετοιμάζουν σειρά αλλαγών στην επιδοματική πολιτική της χώρας οι οποίες αγγίζουν τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και το επίδομα τέκνων, δύο κοινωνικές πολιτικές που «μετρούν» εκατομμύρια δικαιούχων